motoradk Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Dobry wszystkim, za namową jednego z użytkowników, zakładam osobny temat z moim "problemem". Sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam rower Rockrider 540ST. W rowerze tym zmieniłem suport (na gwarancji, gdyż stary sie rozlecial) oraz opony na Black1 O223 27.5. Z racji tego, że jeżdżę coraz więcej i częściej na utwardzonej nawierzchni, zastanawiam się nad zmianami. Przede wszystkim zastanawiam się czy warto inwestować w obecny rower i przerobieniem go na bardziej "crossowy klimat", czy tez rozgladnac się za typowym rowerem typu cross? Mój wzrost to 185cm a waga 90kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Samo pakowanie 4 tysięcy w tani, decathlonowy rower górski nie ma sensu. Nawet jak chciałbyś mieć lepszego górala. Najrozsądniej byłoby zadbanie o tego Rockridera, sprzedanie go, i z budżetem 5 tysięcy miałbyś np. Roam Disc 1. Albo innego crossa z powietrznym widelcem. Jeśli nic gotowego się nie trafi to trzeba szukać czegoś za 3-4 tysiące, a do tego kupić powietrznego Suntoura/RockShoxa i zmodyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Modyfikacja tego Rockridera nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Chyba że chcesz spróbować zmiany samych opon, tylko że przełożenia i geometria nadal pozostają bez zmian. Podany przez @MikeSkywalker Giant to bardzo dobra propozycja i w kierunku tego typu rowery bym szedł na twoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stanwisniew Napisano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Spróbuj założyc sobie opony typu Continental Speed King. Ja takie założyłem i lżej sie toczy a w szuter dają radę. Ja na razie nie wiem w jaki rower isc - szose, gravela, crossa wiec jeżdze tym co mam Zasntawiałem nad daniem sztywnego widelca - ewentualnie zmiane tynych przęłożeń ale nie wiem czy jest sens -> gravela to tak srednio z tego zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motoradk Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 @stanwisniew - dzieki za rade! w takim razie bede musial rozglądnąć się za tymi oponkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.