Skocz do zawartości

[3000-4000PLN] cross lub inwestycja w rockrider 540st

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wszystkim,

za namową jednego z użytkowników, zakładam osobny temat z moim "problemem". Sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam rower Rockrider 540ST. W rowerze tym zmieniłem suport (na gwarancji, gdyż stary sie rozlecial) oraz opony na Black1 O223 27.5. Z racji tego, że jeżdżę coraz więcej i częściej na utwardzonej nawierzchni, zastanawiam się nad zmianami. Przede wszystkim zastanawiam się czy warto inwestować w obecny rower i przerobieniem go na bardziej "crossowy klimat", czy tez rozgladnac się za typowym rowerem typu cross?

Mój wzrost to 185cm a waga 90kg. 

Samo pakowanie 4 tysięcy w tani, decathlonowy rower górski nie ma sensu. Nawet jak chciałbyś mieć lepszego górala. 

Najrozsądniej byłoby zadbanie o tego Rockridera, sprzedanie go, i z budżetem 5 tysięcy miałbyś np. Roam Disc 1. Albo innego crossa z powietrznym widelcem. 

Jeśli nic gotowego się nie trafi to trzeba szukać czegoś za 3-4 tysiące, a do tego kupić powietrznego Suntoura/RockShoxa i zmodyfikować. 

• Mod Team

Modyfikacja tego Rockridera nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Chyba że chcesz spróbować zmiany samych opon, tylko że przełożenia i geometria nadal pozostają bez zmian.

Podany przez @MikeSkywalker Giant to bardzo dobra propozycja i w kierunku tego typu rowery bym szedł na twoim miejscu.

Spróbuj założyc sobie opony typu Continental Speed King. Ja takie założyłem i lżej sie toczy a w szuter dają radę. Ja na razie nie wiem w jaki rower isc - szose, gravela, crossa wiec jeżdze tym co mam ;) 

Zasntawiałem nad daniem sztywnego widelca - ewentualnie zmiane tynych przęłożeń ale nie wiem czy jest sens -> gravela to tak srednio z tego zrobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...