krzysiekgrwn Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Cześć, szukam roweru dla żony, ponieważ trochę ją wkręciłem w wycieczki rowerowe, a jeździ na jakimś Pegasusie ważącym z 15 kg, gdzie ona sama waży z 52kg. Wiem, że pozycja musi być wyprostowana, innego roweru nie chce.Druga rzecz to napęd. Zauważyłem że nie zwraca uwagi na przekosy, mimo prób wytłumaczenia dlaczego tak nie może byc itd, to nie bardzo w praktyce jej się chce tym zajmować. Tym bardziej że teraz ma jakieś stare deore z trzema blatami, więc kombinacji sporo. Dlatego rower musi mieć napęd z jednym blatem - prostota. Trzecia rzecz to opony. Ja mam eskera 6, i zapuszczam się nim śmiało w różnego rodzaju lasy, aktualnym rowerem nie da rady, typowo wąskie gladkie opony a na dodatek wczoraj złapała gumę, musiałem po nią wracać autem, dlatego przyszły rower fajnie jakby miał lekkie zacięcie MTB, trochę szersze opony. Nie wiem jak kwestia amortyzatora w tej cenie i w tego typu rowerach, czy znajdę coś z amortyzatorem przednim? Jeśli nie to moją uwagę skupia Marin Larkspur 1 lub Larkspur 2 z racji tego że miałem Marina DSX 2 to śmiem twierdzić że to porządny rower, ale może jest jakaś alternatywa z amortyzatorem w tej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Te Mariny to pierwsze co chciałem polecić czytając posta. Tylko czy wogóle są dostępne? Co do amortyzatora, to biorąc pod uwagę wagę Twojej żony w grę wchodzą tylko powietrzne, zresztą sprężynowe i tak lepiej odpuścić. W tej cenie z crossów to chyba tylko Riverside 920 jest 1x jest powietrzny amorek, no i podobno są dostępne S-ki, ale nie podałeś wzrostu więc nie wiadomo czy będzie ok. Jedynym problemem może być pozycja, całkiem prosto na pewno nie będzie, ale można powalczyć mostkiem itd. Zerknąłem na stronę sklepu, S jest id 150 do 165 cm, teraz w promocji za 3200 zł jeżeli pozycja będzie ok, to bym się nie zastanawiał. Maksymalna szerokość opony to wg tego co podają 47 mm bez błotnika więc miesjca sporo na jakąs bardziej gravelową oponę, bo te fabryczne to takiej bardziej miejsko asfaltowe są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekgrwn Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 My mieszkamy w DE, mam tu Larkspury dostępne, ona mierzy 166 cm, więc raczej wszędzie S. Co do pozycji, musi być prosto. I tak cudem udało mi się w niej trochę roweru zaszczepić, więc musi być tak jak ona chce, żeby jazda sprawiała jej frajdę,a nie zniechęciła się. W Riverside 920 Prosta wydaje mi się nie będzie, a to główne kryterium, inaczej nie da rady. Jak nie ma alternatywy z amortyzatorem to chyba jedyne wyjście to Larkspur, może ktoś jeszcze zna jakiś model spełniające kryteria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Larkspur to super propozycja tym bardziej jeżeli jest dostępny. Pozycja taka jakiej żona oczekuje, opony i napęd poradzą sobie w każdym terenie i przy tej szerokości nie potrzeba tam żadnego amortyzatora, przy odpowiednim ciśnieniu będzie bardzo komfortowo. Jedynym minusem będzie waga, podobno to ok 14,5 kg, ale solidna rama i spore koła do robią swoje. Taki riverside waży 12,8 kg. Ciężko bedzie pogodzić pozycję miejskiego roweru z niską wagą i dzielnością poza asfaltową nawierzchnią. No i jest jeszcze Stinson https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-stinson-st-2 Ale to dalej 14 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.