Skocz do zawartości

[full] dla osoby ze schorzeniem kręgosłupa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej! 🙂

Chciałbym poprosić Was o radę.

Przymierzam się do zakupu roweru, którym będę jeździł głównie po mieście (Warszawa) + okazjonalnie jakieś wypady za miasto. Zależy mi, żeby rower jeździł miękko, jako że choruję na kręgosłup. Generalnie reumatolog nie zabronił mi jazdy na rowerze, tylko przestrzegł, żebym robił to z głową. No i właśnie próbuję podejść do sprawy z głową 🙂 Nie znam się na rowerach, ale po tym, co przeczytałem miarkuję, że szukam czegoś z pełnym zawieszeniem (być może dokupię jeszcze sztycę Suntour ncx). Czy możecie polecić mi coś w budżecie ok. 2500 zł?

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Miłosz

Napisano
Cytat

Czy możecie polecić mi coś w budżecie ok. 2500 zł?

Hmm, nie.

Co innego sam fakt posiadania pełnej amortyzacji a co innego jej działanie. Chcesz kupić cały rower za 2,5 a tak naprawdę ponad 1000 kosztuje sam przedni, powietrzny widelec (czyli taki, który jakoś już wybiera, jesteś w stanie go regulować itd).

Druga sprawa to pozycja podczas jazdy. Nie wiem na co tam chorujesz ale fulle to raczej sprzęty nastawione na sport a nie emeryckie toczenie się. Może rozsądniej pójść w jakiegoś trekkinga z w miarę wyprostowaną pozycją

Napisano

Przy spokojnej jeździe nie ma konieczności amortyzacji całego roweru. Wystarczy amortyzować rowerzystę. To może się sprawdzić amortyzowana sztyca. Ja mam fulla w góry, ale w miejskim rowerze mam amortyzowaną sztycę, która jakoś działa - to model teleskopowy, średniej klasy, a są znacznie lepsze, np Cane Creek . W fullu robotę robią tłumiki w zawieszeniu. Twój budżet starczy na przyzwoity widelec, a brak na damper i resztę roweru. 

• Mod Team
Napisano

Kluczem będzie dobranie właściwej pozycji, a nie amortyzacja sama w sobie, choć ta też może się przydać, ale czy pełna, to sprawa dyskusyjna...

Pozycja "na baczność" też nie dla każdego jest wskazana - dobrze by było to skonsultować z lekarzem i/lub fitter'em.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi 🙂

W takim razie może jednak wypośrodkować... Zawieszenie z przodu + dokupienie amortyzowanej sztycy? Myślałem o rowerze crossowym, bo też zależy mi na jak najmniejszej masie, a trekkingi są cięższe od crossowych. Co myślicie o czymś takim?

https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-meski-kross-evado-40-2021-p-3465.html?gclid=CjwKCAjw77WVBhBuEiwAJ-YoJC8io_vP2Ij6gQDDDqMKsRDfSX2HHgxFqNzeg3UAvIQTbsJs6EXOshoC-VMQAvD_BwE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...