Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna przypadłość

Gość Jan

Pytanie

Napisano

Witam

Mam problem ze stukającym łańcuchem, ale tylko przy  kręceniu korba w tył i tylko na dwóch przełożeniach 7 i 8 na 9 i 10 już mniej na 1 2 3 4 5 6 nie ma tego problemu. Do przodu wszystko jest OK, łańcuch dobrze zmienia biegi wchodzi i schodzi idealnie w całym zakresie. Ktoś może wie, co może być przyczyna ?. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie zmieniałem łańcucha jest ok nie ma nawet wyciągnięcia 0,75 . Nie ściągałem go również do tak zwanego szejkowania. Od poczatku raczej tak nie miałem, bo bym zauważył.

Napisano
2 godziny temu, Gość Jan napisał:

tylko przy  kręceniu korba w tył i tylko na dwóch przełożeniach 7 i 8 na 9 i 10 już mniej

Z ciekawości - w czym Ci to przeszkadza?

Napisano

Lamcuch jest źle założony w wózki przezutki .jak patrzysz na kolka przezutki Dolne i górne. Łańcuch między dolnym i górnym kółkiem powinien być z lewej strony a nie pod blaszka z prawej i szoruje Po części wózka. 

Popatrz na moją górę wyżej. 

Napisano

Zaraz to przeanalizuje ale dziwna sprawa bo łańcuch nie był ściągany od nowości a problemu wcześniej nie stwierdziłem.

Napisano

Może dość zawiłe to napisałem ale wiesz o co chodzi .?zerknij czy łańcuch nie dotyka blaszki wystającej z mocowań kółeczek od przezutki .pytałem dlatego o to czy zmieniałeś łańcuch lub zakładałeś nowy bo kolega kiedyś po szejkowaniu właśnie tak założył łańcuch i chrobotal ,niby wszystko ok a chrobotal .później się okazało że łańcuch biegnie pod blaszka 

Zrób fotę swojego roweru .tak jak wyżej będzie to widać. 

Napisano

Chodzi ci o foto jak by z góry przerzutki ?

Napisano

Zrobiłem klika fotek odległość przerzutki od kasety i prowadzenie łańcucha nie wiem czy coś nietypowego zobaczycie

20220619_123031.jpg

20220619_123222.jpg

20220619_123242.jpg

20220619_123317.jpg

20220619_123326.jpg

Napisano

Ja bym nie był w stanie ocenić na podstawie pierwszych zdjęć czy łańcuch jest źle poprowadzony, ale to nieistotne.

Jeżeli byłby źle to słychać to w obu kierunkach, a nie tylko przy kręceniu do tyłu, przynajmniej tak jest w napędach MTB, a to przecież nie ma chyba różnicy...

Napisano

Co Wy ślepi jesteście? Łańcuch jest normalnie...

Edyta: @uzurpator Dobra przepraszam za obcesowość. Powinienem po prostu napisać, że łańcuch jest założony ok... filmik z "oliwką" zaciemnia obraz.

Napisano

Tak filmik jest z netu z podobnym problemem coś tam się tłucze, dziś dam jeszcze filmik z mojej tiagry jak to wygląda <na żywo>

Napisano

Tak oczywiście, ze sprawdziłem nie ma nawet 0.75

Napisano

Nie sadze żeby były zużyte, nawet widać ze nie są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...