Skocz do zawartości

[do 4100] uniwersalny + okazjonalne zjazdy enduro trails

Oli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam roweru MTB uniwersalnego, ale zależy mi, żeby przetrwał (i przede wszystkim, żebym ja na nim przetrwał ;P) okazjonalne zjazdy enduro trails - leśne single tracki w okolicy. Podobają mi się trzy modele, ale ciężko mi je porównać. Możecie polecić / odradzić mi któryś z poniżej wymienionych modeli?

1. Accent Point SX LINK (osprzęt sram SX eagle) ~4000 PLN

2. Northec Cayon DR 2x10 LINK (osprzęt różne Deorki) 4099 PLN

3. Unibike Link 29 2022 LINK (osprzęt różne Deorki) 4000 PLN

Jeśli macie jakieś inne propozycje to również będę wdzięczny za polecenia. :)Indiana x-pulser 6.9? 

Metryczka jakby co: Mam 178 cm wzrostu, ważę około 76kg.

• Mod Team

Najsensowniej wygląda Accent, o ile ten RST jest powietrzny. Przy czym po zakupie wymieniłbym od razu przerzutkę, bo SX jest z plasteliny. 

Unibike ma kiepski amortyzator, brak osi sztywnych. A Northec niczym się nie wyróżnia i tak samo brak sztywnej osi.

Żaden się nie wyróżnia na plus, wszystkie mają wady. 

W Accencie napęd 1x. Pomijając, że to głupie choć współczesne rozwiązanie, to korba 34 i koronka 50 daje takie sobie przełożenie. Da się na tym wyjechać ale daleko od ideału i wypadało by zmienić 34 na 30. A wtedy tracisz w dół i na płaskim.
Hamulce Accent Ice, co to jest?
Na plus Mezcal, ale z drugiej strony to będzie najtańsza wersja i do tego 2,1? Czemu nie 2,25?
Zakładam, że ten amor jest powietrzny. Przy czym RST ma tendencję to robienia ciężkich kowadeł, choć jednocześnie waga całości nie straszy.

Northtec jak dla mnie ma dużo ciekawszy, lepiej zestopniowany napęd.
Hamulce Gemma, co to w ogóle jest?
Opony też 2,1 i gorsze od Mezcali.

Unibike, czy to ma powietrzny amor? X1 to zdaje się XCR ale trzeba by się dowiedzieć.
Ma normalne hamulce Shimano.
Opony przynajmniej prawilnej szerokości.

Nie mniej Twistera przeżyją. R&R jest już sporo trudniejsza i nie wiem czy zrobili już remont czy jeszcze nie? Jak nie to bym tam nie jechał na tym sprzęcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...