Tomek_28 Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 Witajcie W przeciągu najbliższych 2 tygodni będę chciał dostać się z Zakopanego do Krakowa na dworzec PKP. Czy ktoś mógłby mi polecić którędy najlepiej jechać ? byłbym wdzięczny za pomoc 😊 Cytuj
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 A tak na serio to chyba pojechałbym przez Ząb do Czarnego Dunajca, Raba Wyżna, Jordanów, Maków Podhalański, Sułkowice, Krzywaczka, Skawina, ze Skawiny Bogucianką pod klasztor w Tyńcu a stamtąd już ddr, przejeżdżasz przez Most Grunwaldzki, jedziesz Dietla (jest wyznaczony pas dla rowerów), skręcasz w Wielopole i stamtąd już prościutko pod górkę Westerplatte ogólnie większość ludzi wyznacza trasę po zachodniej stronie zakopianki 1 Cytuj
Tomek_28 Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Napisano 13 Czerwca 2022 11 minut temu, Mihau_ napisał: A tak na serio to chyba pojechałbym przez Ząb do Czarnego Dunajca, Raba Wyżna, Jordanów, Maków Podhalański, Sułkowice, Krzywaczka, Skawina, ze Skawiny Bogucianką pod klasztor w Tyńcu a stamtąd już ddr, przejeżdżasz przez Most Grunwaldzki, jedziesz Dietla (jest wyznaczony pas dla rowerów), skręcasz w Wielopole i stamtąd już prościutko pod górkę Westerplatte ogólnie większość ludzi wyznacza trasę po zachodniej stronie zakopianki Super, dzięki wielkie za szczegółowy opis 😊 w takim razie będę tak rysował. Bardzo mi pomogłeś Cytuj
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Ewentualnie druga opcja, wydaje mi się, że z lepszymi widokami (ale pewnie więcej w pionie wyjdzie i poziomie też ale sprawdź) z Raby Wyżnej przez Rabkę do Mszany, Kasina, Wiśniowa, Dobczyce, Gorzków, Siercza, przebijasz się przez Wieliczkę wyjeżdżając ulicą Potrzask a później Półłanki (trochę dziurawa) a dalej już Lipska/Kuklińskiego/Most Kotlarski/Rondo Mogilskie/Lubomirskiego - cały ten odcinek robisz ddr'em, którym tak naprawdę wjedziesz na dworzec autobusowy - kolejowy jest na poziomie wyżej więc schody albo winda na interesujący cię peron Edytowane 13 Czerwca 2022 przez Mihau_ 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 Trzeba brać pod uwagę, że robią lub wykańczają kolejne etapy zakopianki więc sam ciężarowych jest wp...du i jeszcze trochę praktycznie na całym polu rażenia od takiej Raby, Mszany czy innego Jordanowa. Jedz sobie kolego na Bukowinę, Białkę, Nową Białą, Knurów i przeł o tej samej nazwie, gnasz z niej jak pocisk w dół i odbijasz na Wierch Młynne gdzie wpadasz praktycznie pod Szczawę. Dalej od Mszany może być bo najbezpieczniej jak napisał kolega wyżej. Albo jedz przez Jabłonkę i Zawoję, Makowską Górę, Bieńkówkę, Harbutowice, Sułkowice, ... Opcji im bliżej Krakowa jest naprawdę sporo. 1 Cytuj
Dawid29er Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 Tyfon dużo się nadrabia tą trasą którą podałeś w porównaniu do Zakopianki ? Cytuj
Tomek_28 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Napisano 14 Czerwca 2022 13 godzin temu, Tyfon79 napisał: Trzeba brać pod uwagę, że robią lub wykańczają kolejne etapy zakopianki więc sam ciężarowych jest wp...du i jeszcze trochę praktycznie na całym polu rażenia od takiej Raby, Mszany czy innego Jordanowa. Jedz sobie kolego na Bukowinę, Białkę, Nową Białą, Knurów i przeł o tej samej nazwie, gnasz z niej jak pocisk w dół i odbijasz na Wierch Młynne gdzie wpadasz praktycznie pod Szczawę. Dalej od Mszany może być bo najbezpieczniej jak napisał kolega wyżej. Albo jedz przez Jabłonkę i Zawoję, Makowską Górę, Bieńkówkę, Harbutowice, Sułkowice, ... Opcji im bliżej Krakowa jest naprawdę sporo. również dziękuje za odpowiedz. Mam nad czym myśleć 😊 dzięki! Cytuj
Tyfon79 Napisano 14 Czerwca 2022 Napisano 14 Czerwca 2022 16 godzin temu, Dawid29er napisał: Tyfon dużo się nadrabia tą trasą którą podałeś w porównaniu do Zakopianki ? Moim zdaniem to praktycznie to samo pod względem kondycyjnym tylko przyjemniej bokiem. Z Bukowiny jest cały czas w dół i płasko aż do Knurowa. Podjazd na przeł to bodaj 6 km czyli coś jak Obidowa. Młynne to dość słaby podjazd i to samo Przysłop w Lubomierzu. Potem jest tylko w dół czy to do Mszany czy nawet Lubnia. 1 Cytuj
Tomek_28 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) Czas podzielić się wrażeniami z trasy. Ostatecznie wybrałem pierwszą trasę zaproponowaną przez kolegę @Mihau_ Generalnie pierwsza cześć to dużo przewyższeń i zjazdów, ale czym bardziej na północ tym coraz mniej podjazdów. Widoki bardzo ładne zwłaszcza na początku. Co do ruchu na drogach to jechałem na tygodniu i było znośnie. Nie narzekałem. link do aktywności stravy https://www.strava.com/activities/7345815695?share_sig=6ED6F2881657201595&utm_medium=social&utm_source=ios_share https://www.strava.com/activities/7349596531?share_sig=BC0006F01657200489&utm_medium=social&utm_source=ios_share Być może następnym razem będę chciał pojechać trasą, którą zaproponował kolega @Tyfon79 Edytowane 7 Lipca 2022 przez Tomek_28 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi