Jaqbon Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Witam serdecznie. Poszukuję roweru na którym mógłbym zacząć przygodę ze ścieżkami - głównie Bielsko Biała, góra Żar oraz Zawoja. Jako kulturysta amator mam dosyć wysoką wagę - w okresie letnim koło 94kg przy wzroście 176 cm. Do tej pory śmigałem na Merida MATTS SUB 20. Rower przeżył wszystkie dotychczasowe wypady ale czuję, że chciałbym zainwestować w coś nowszego i bardziej przystosowanego do zjazdów. Liczę na waszą pomoc i z góry za nią dziękuję ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Proszę bardzo, M-ka dostępna jest za 6999zł: https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-1 Zapas budżetu można przeznaczyć na porządne buty i pedały czy też inne akcesoria typu kask i ochraniacze. Na szybko nie widzę innych opcji. Bluebird to ciężki rower, ale ma to sens biorąc pod uwagę Twoją masę. Blisko Twojego budżetu jest octane one OMG, ale to rower zbudowany z cienkich profili, moim zdaniem nie dla osoby o solidnej budowie ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaqbon Napisano 12 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Dzięki za propozycje. Rozumiem, że hardtaile przy mojej wadze odpadają ? Czy najzwyczajniej nie opłaca się ich kupować na ścieżki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Jak raz pojedziesz fullem po górach to do HT nie będziesz chciał wracać. Dartmoor jest dobrą opcją, jako sprzęt pancerny ale ten rower też ma swoje wady. Weź tam bidon zamontuj... W tym budżecie szukałbym używki, jakiegoś Gianta Reigna, albo Trance chociaż. Tylko wtedy licz się z tym, że trzeba serwis zrobić i z 1k a może nawet 2k przy obecnych cenach na to pójdzie. Jak kupisz nowego to odroczysz te koszty ale w końcu i tak Cię dopadną i trzeba mieć tego świadomość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
__guest Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Godzinę temu, Jaqbon napisał: Dzięki za propozycje. Rozumiem, że hardtaile przy mojej wadze odpadają ? Czy najzwyczajniej nie opłaca się ich kupować na ścieżki ? Rowery bez tylnego zawieszenia nadają się na ścieżki, także pod Twoja wagę. Coś dla Ciebie Dartmoor Hornet Pro ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Masz wystarczający budżet na nowy sprzet, więc nie kupuj używanego, bo jak wdepniesz na minę, to będziesz musial sporo do niego dołożyc - remont zawieszenia (w tym wymiana łożysk wahacza), sztycy regulowanej, napędu, hamulców, piast, sterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Wspomniany wyżej Trance to raczej na mniejsze masy albo łagodny styl. Też myślę, że nowy, dobry hardtail to właściwy trop. Poza solidną ramą i kołami trzeba postawić na jak najlepszy widelec - taki z goleniami 35mm i więcej. Full ukradnie pieniądze i wszystkie komponenty będą takie sobie. Szczególnie jak jesteś silny i sprawny to HT będzie OK. Bierz pod uwagę rowery na kołach 27,5 (obu albo z tylu). Budżet masz zacny. Taki Hornet i podobne. Na fulla budżet by warto podwoić. Używane - jak od brata - nie wykluczam okazji, ale trzeba zachować środki na pakiet remontowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaqbon Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Na początku chciałem podziękować za aktywny udział w temacie. Nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu. 20 godzin temu, Galvatron napisał: Masz wystarczający budżet na nowy sprzet, więc nie kupuj używanego Używki nie wchodzą w grę. Taka już moja natura. Nowe to nowe. W dniu 12.06.2022 o 16:19, KSikorski napisał: Proszę bardzo, M-ka dostępna jest za 6999zł: https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-1 Owszem jest dostępna ale tylko w 1 sklepie w Bydgoszczy. Na dodatek na ich sklepie internetowym nie widnieje jako dostępna. Chyba, że źle szukam. Podwajanie budżetu nie wchodzi w grę. Żona nie pozwoli - kredyt, inflacja i 2 małe kaszojady w domu. Czy tylko Dartmoor'y będą w stanie wytrzymać moją wagę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Cytat Owszem jest dostępna ale tylko w 1 sklepie w Bydgoszczy. Zgadza się. Cytat Czy tylko Dartmoor'y będą w stanie wytrzymać moją wagę ? Nie tylko, niemniej potrzebujesz solidnego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.