Kamx1x Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Czym różnią się te kasety poza ceną i waga? Czy ta 771 droższa dwa razy od Hg500 będzie też dużo bardziej wytrzymała? Szukam dobrej kasety najlepiej 11-28 albo 11-32 co możecie polecić od siebie? Jeżdżę po 7 tys km rocznie. Teraz miałem hg50-10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Wagą i powłoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Czyli HG50 i HG 500 to dla amatora bez różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Uważam, że jak jeździsz 7 tyś rocznie to warto zainwestować w lepszy komponent bo to nie końca jest tak, że jest tylko niższa waga. Z reguły jest dany lepszy, materiał, często poddany dodatkowej obróbce powierzchniowej (cieplnej lub chemicznej) co ma duży wpływ na trwałość i komfort użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) 54 minuty temu, marekmarek napisał: Czyli HG50 i HG 500 to dla amatora bez różnicy? Jeżeli przymkniemy oko na liczbę koronek oraz kwestię wolnobieg/kaseta, to Dura-Ace od Tourneya różni się tylko wagą. Jeżeli nie masz _conajmniej_ wydolności na poziomie 4W/kg, to kupujesz najtańsze co pasuje do Twojego roweru. 27 minut temu, Kettler napisał: Uważam, że jak jeździsz 7 tyś rocznie to warto zainwestować w lepszy komponent bo to nie końca jest tak, że jest tylko niższa waga. Z reguły jest dany lepszy, materiał, często poddany dodatkowej obróbce powierzchniowej (cieplnej lub chemicznej) co ma duży wpływ na trwałość i komfort użytkowania. Idealny moment na powiedzenie nam czym jest ta mityczna "obróbka powierzchniowa" i "lepszy materiał". Bo jak dla mnie to takie marudzenie najczęściej oznacza "szukam powodu aby zrobić se dobrze i kupić wypasa". Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Raczej jednak są pewne różnice - na fabrycznej kasecie CS- HG 200 zrobiłem 7800 km i łańcuch zaczął przeskakiwać przy mocnym przyciśnięciu na najmniejszej zębatce, kolejną CS- M 770 założyłem 10 tyś km temu i nadal nie przeskakuje. Z tego co doczytałem koronki są takie same już od serii 400 więc następna będzie taka i zobaczymy która najwięcej wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 To jaką kasetę 11-36 kupić do napędu GRX400? Łańcuch to Connex 10sB. W specyfikacji jest napisane, że instalują HG500, ale nie sprawdzałem, co jest-trzymać się tego? Coś lepszego (cokolwiek to znaczy)? Żeby nie "gryzło" się z łańcuchem i tarczami korby. Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Lepiej oszczędzić na kasecie na rzecz lepszego łańcucha. Zdaje się że campy są najlepsze. Można też kupić dwa tańsze i zmieniać np co 500 km. Nie wiem gdzie jeździsz, ale jak trekkingowo to bym brał 11-36. Tobie na nic ciasne stopniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Connex musi zostać, bo to łatwość serwisu-rozpinanie i spinanie w palcach. Pytając o kasetę miałem na myśli to, czy HG50, HG500, a może HG jeszcze większa liczba. Teraz mam dwa i zmieniam co około 250-300, ale chyba wrócę do jednego i po wyciągnięciu nowy, i znowu nowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi