Skocz do zawartości

[do 3300zł] MTB / Uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników!

Stoję przed dylematem kupna roweru do uniwersalnego zastosowania, w głównej mierze jakieś podróżowanie po mieście, czasem wjazd do lasku i poruszanie się po ścieżkach (nic hardcorowego), jak to w życiu bywa pewne wybory nie są proste, zaliczyłem dzisiaj pierwsze przymiarki w lokalnym sklepie rowerowym do rowerów kross hexagon (w dwóch rozmiarach) i mam mieszane uczucia. Rowery, które przymierzyłem wydaje mi się, że nie były dla mnie odpowiednie pod względem rozmiaru ramy. Wypadam prawdopodobnie między dwoma rozmiarami stąd zapewne takie odczucia. 

Mam 175cm wzrostu/80-80,5cm przekroku - w rowerze 27.5" rozmiar ramy M - czułem, że moje cojones delikatnie ocierają o ramę i wprowadzają w stan lekkiego zakłopotania (a co gdybym musiał szybko zeskoczyć z roweru). Drugim był rower 29" z rozmiarem ramy S. Tutaj już było dużo lepiej, rower też wydawał się zwrotniejszy, ale pozycje miałem jakoś tak dość mocno wyprostowaną i siodełko bym musiał mieć powyżej maksymalnej pozycji 😆

Czy bylibyście w stanie doradzić jakieś inne propozycje - których rama jest np. delikatnie niższa? albo ogólnie rower jest lepszy itd.?

Pozdrawiam

Wg mnie idealnie wpisujesz się w rozmiar 17 cali bez względu na koło, czyli u większości producentów M. 

Największą zaletą Cube jest taperowana główka ramy - większy wybór amortyzatorów z wyższej półki (tylko pewnie i tak pasowałoby wtedy wymienić koło), dla części użytkowników napęd 2xx i trochę mniejszy ciężar. Cała reszta zdecydowanie na plus dla Kands.

Dzięki za odpowiedź! @chudzinki

Szukałem jeszcze trochę alternatywy, moją uwagę przykuł unibike fusion 29 - ale tutaj po sprzedaży wysyłkowej miałbym po gwarancji - więc zrezygnowałem. Trafiłem jeszcze na https://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-MTB-29-TABOU-BLADE-4.0-DEORE-SZARO-NIEBIESKO-CZARNY-rama-18-2021/4624 - przeanalizowałem sobie markę. Zapytałem producenta o rozmiar ramy 18" - dla 27.5" i 29" i wyszło, że w obu przypadkach przekrok to ok. 73cm mierzone tuż przed nosem siodełka, mając na uwadze, że 19" od Krossa było ciut za duże, a 17" i 29er było delikatnie za małe - stwierdziłem, że jest to złoty środek i zaryzykowałem kupując ten rower. 😬

Rowerek przyszedł, generalnie bardzo fajny, trochę sobie cofnąłem siodło do tyłu i jeździ się elegancko. 30km wczoraj pyknąłem po dość zróżnicowanym terenie - przetrwał próbę, ja również i jest ok. Jedynie do siodełka muszę się przyzwyczaić, a tak to mogę polecić z czystym sumieniem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...