Troll81 Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Witam Niedawno zakupiłem Tribana 520 (używanego) jako rower na dojazdy do pracy i czasem wycieczki po okolicy Wrocławia. Rower ma hamulce szczękowe nie tarczowe. Jakie błotniki byście polecili? 1 musza się zmieścić w ramie 2 być jak najpełniejsze (bo do pracy nie zamierzam dojechać ubłocony) 3 być w stanie pokryć szersza oponę (ponoć do tribana wchodzą opony 42mm) Z góry dziękuje za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Cytat 1 musza się zmieścić w ramie 2 być jak najpełniejsze (bo do pracy nie zamierzam dojechać ubłocony) Musisz kupić zwykłe błotniki do szosy i tyle. Albo coś w stylu sks raceblade long albo inne, pełne np. zefal shield Cytat 3 być w stanie pokryć szersza oponę (ponoć do tribana wchodzą opony 42mm) No to musisz zgłębić temat bo może i wchodzą ale nie do twojego tribana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troll81 Napisano 11 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 A cos takiego? - https://www.bikester.pl/sks-longboard-45-zestaw-blotnikow-rowerowych-28-calowe-M129893.html?vgid=G337276&cgid=37008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Raczej ci to nie wejdzie w hamulce. A nawet jak wejdzie to zostanie baaardzo mało miejsca. Chyba stawiałbym na "dwuczęściowe" rozwiązanie, np. https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-blotnikow-szosowych-sks-raceblade-long-pd7129/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troll81 Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 z raceblade jest ten problem :maks. opona 25 mm plus nie kryją opony tylnej do korby. w efekcie będzie tam chlapać jak miałbym tym do pracy też jeździć to wypadłoby żebym nie przyjechał jako rzeźba z błota po małym deszczu te longboard 45 może można by naciąć w miejscu hamulca? jak się popieści to się wszystko zmieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Rób jak chcesz, ja tam nie widzę sensu wkładania błotników o wiele szerszych niż opona ale to twój rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troll81 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 jeśli na zimę mam tam założyć 35 lub nawet 38mm to błotnik na 25mm nie pokryje a jak błotnik pokryje mi 38mm to i 25 pokrywać może latem Napisałem o tym w pierwszym poście bo to własnie dla mnie ważne. Więc może ktoś już robił coś podobnego? tribany to ponoć popularna platforma do modyfikacji na gravel/commuter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 O czym ty w ogóle piszesz? Ty nie masz rc520 do którego możesz sobie 38 wkładać tylko starszego 520 na sorze i szczękach gdzie możesz zapomnieć o takiej oponie. Jak tam wsadzisz 32 (i to bez błotników) to będzie max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troll81 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Nie wiem gdzie wyczytałeś że mam rc520 (nawet podkreśliłem że na hamulcach szczękowych jest) . Ale ok https://forum.szajbajk.pl/topic/360-opony-szosowe-jakie-maksymalne-rozmiary-w-danym-modelu-roweru/page/2/ tu wsadzili 35 tak czy siak błotnik na 25 mnie nie interesuje bo zimą wsadzę grubsza oponę i ma nie chlapać. Owszem błotnik najlepiej dwuczęściowy bu widełki i szczęki będą wąskim gardłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.