pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Witam wszystkich W zimie przymierzam się do wymiany przerzutek w moim Evado 6.0 z ALTUS M370 ( DOLNA OBEJMA ) na Shimano FD-T8000. Z tego co się zorientowałem ten model posiada 3 wersie ( H-3, L-3, L-6 ) różniące się kątem nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta. Związku z tym , czy wszystkie będą pasować do mojej ramy XL, czy tylko L-6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Pierwszy raz widzę coś takiego, jak kąt nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta. :))) Ciekawe, jak geniusze z Shimano na to wpadli i po co. Trzeba sobie przypomnieć lekcje geometrii i policzyć. Mamy dwa boki trójkąta prostokątnego (BBDrop=50mm i Chainstay=445mm), po wrzuceniu w kalkulator (przecież nie będę tego liczył, zawsze średnio mi szło ) wychodzą kąty jak poniżej: Odejmując interesujące nas 6,41° od kąta podsiodłówki (74°) wychodzi ~67,6°. Czyli wygląda na to, że odpowiednia będzie FD-T8000-L-6, ale niech ktoś to jeszcze zweryfikuje. P.S. Wzory skróconego mnożenia nadal mi się w życiu nie przydały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Będziesz wymieniał cały napęd, czy tylko przerzutkę przednią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Właśnie dlatego się pytam bo sam się zdziwiłem widząc coś takiego w opisie Shimano. I troszkę zdurniałem na którą wersje się zdecydować Wymieniam cały napęd na: manetki : XT sl-t8000 przerzutki tył: Deore XT T8000 przerzutka przód: FD-T8000 korba : FC-T6010 kaseta : CS-HG81 lub CS-H500 suport: SM-BB52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 dobra... shimano to może i durnie opisuje ale wiadomo o który kąt chodzi i prawie nigdy nie ma go w tabelach producentów ramy - to kąt pomiędzy rurą podsiodłową a wirtualną linią przechodzącą przez środek osi suportu i środek tylnej ośki... trza se samemu zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Wyliczyłem już wyżej. Ale nadal nie rozumiem, po co. Nie mogli zrobić tej specyfikacji dla kątów rur podsiodłowych, które podają wszyscy producenci ram/rowerów? Ja wiem, że żółtki liczą takie rzeczy w pamięci w wieku 4 lat, ale no kurde, to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Nie, nie mogli... bo liczy się to jak w stosunku do rury podsiodłowej położony jest napęd. Sam kąt podsiodłówki nic nie da - możesz sobie wyobrazić co się dzieję z tym kątem jak będziesz przesuwał mufę suportu góra-dół na linii wytyczonej przez podsiodłówkę. Edyta: Tak na dobrą sprawę to producenci ram są "fajansami" podając tylko średnio przydatną informację o tym jaki kąt ma podsiodłówka zamiast podać również ten właściwy dla doboru przerzutki żeby człowiek nie musiał sobie tego wyliczać - tu nie Shimano zawiniło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Napisałem do Krossa. Zobaczymy, czy pracują tam ogarnięci ludzie😁 i, czy wiedzą co montują w swoich rowerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Producenci podają jeszcze jeden istotny parametr - Bottom Bracket Drop. Gdyby linia łącząca osie kół przechodziła przez środek osi suportu, to BBDrop wynosiłby zero, a kąt rury podsiodłowej względem ziemi równałby się z kątem pomiędzy rurą podsiodłową a dolnymi widełkami tylnego trójkąta. Z pewnością da się opisać jakimś wzorem, w jaki sposób BBDrop wpływa na ten istotny dla doboru przedniej przerzutki kąt (ale też mi się nie chce liczyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 ... ale suport to Ty włóż MT800 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Obecna przerzutka przednia chyba też występuje w kilku wariantach? Jeśli tak to powinno być na niej oznaczenie z kątem, przynajmniej z takim oznaczeniem spotkałem się w przypadku przerzutek mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietros1 Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 I nawet się udało. Otrzymałem wiadomość od krosa: Dzień dobry, po konsultacji wracam do Pana z odpowiedzią. Do modelu Evado 6.0 odpowiednia przerzutką będzie L-6 z kątem 66-69. --- Pozdrawiam z Przasnysza, Ewelina Centrum Kontaktu KROSS S.A. Czyli już wiadomo co siedzi w serii Evado co do suportu M800 też rozważałem tą opcję 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.