glados_v9 Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Chodzi o Trek X-caliber 9 z oponą bezdętkową Bontrager XR1, 29x2.20" Jestem bardziej zainteresowany jazdą po mieście, więc pasowałaby mi cieńsza i lżejsza opona. Pytanie czy taką oponę można wymienić bez problemu na cieńszą (ewentualnie z dętką)? https://archive.trekbikes.com/pl/pl/2015/Trek/x_caliber_9#/pl/pl/2015/Trek/x_caliber_9/details Celuję bardziej w rower crossowy, bo jeżdżę po mieście, ale mam opcję zakupu tego Treka z 2015 i się zastanawiam czy warto.
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Możesz bez problemu. Obręcz na pewno jest tam w okolicach 21mm szerokości, więc nawet szosową oponę możesz założyć.
glados_v9 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 A co się bardziej opłaca jeśli chodzi o opór toczenia; ta opona bezdętkowa 2,2 cala, czy opona z dętką 1,5 cala? (Oczywiście ten sam próg cenowy ~180 zł za oponę)
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Zależy głównie od bieżnika. Cienkie opony "crossowe" zazwyczaj mają łagodniejszy bieżnik niż standardowe "uniwersalne" opony MTB montowane fabrycznie w rowerach. Porównanie oporów z dętką i bez miałoby jakiś sens dla opon tego samego typu.
Mod Team sznib Napisano 8 Czerwca 2022 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2022 Poprawiłem tytuł, bo zapewne chodziło oponę węższą, bo jednak szerokość i grubość to dwie różne rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.