hawkeye Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Cześć ! Montowałem dziś suport Ninja Token BB841T-41. Przymierzając nowe miski weszły do ramy do pewnego momentu i poczułem opór (niestety nie sprawdziłem czy wcisnąłbym je palcami). Ale gnębi mnie to że jak zacząłem skręcać palcami to weszły całe do ramy bez użycia klucza (miski nasmarowane, zgodnie z instrukcją producenta). Później jak już dokręcałem kluczem (klucz tylko z jednej strony, bez trzymania drugiej miski) to do pewnego momentu się skręcało tylko że po kilku dociągnięciach druga miska obróciła się w ramie. Zastanawiam się czy to jednak nie powinno być ciaśniej spasowane. Producent oferuje powiększone miski, tzw. C3, ale określa je jako do wyeksploatowanych ram. Nie przyszło mi do głowy żeby do ramy z przebiegiem 2,2 tys km i przy pierwszej wymianie suportu brać te C3. Jakie mogą być konsekwencje gdyby sie okazało że faktycznie suport jest zbyt luźno osadzony ? Bardziej zagrożony jest suport czy mufa ?
Gość Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Mufa, bo będzie Ci się "rozbijać". No i luz to potencjalne źródło niechcianych dźwięków. Ramy rowerowe są wykonywane na ogół koszmarnie, więc bardzo duża szansa że Twoja już w fabryce miała zły wymiar. Obejrzyj sobie dowopny filmik z kanału Hambini, to sam zobaczysz o co chodzi. Na początku można pomyśleć że facet histeryzuje, a potem natrafia się na problem jak Twój.
hawkeye Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 Tylko z drugiej strony to stare miski siedziały ciasno...
bombka Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Montowałem dwa suporty Tokena, i oba wchodziły tak samo jak u Ciebie. Jeżdżę i nic sie nie dzieje, nic nie strzela, nie ma żadnych niepokojących objawów.
hawkeye Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 Teraz tak myślę że może one mają po prostu trochę luźniejsze pasowanie żeby umożliwić kręcenie. Gdyby siedziały tak jak dotychczasowe miski Shimano to ja dziękuję obrócić to w mufie.
Dokumosa Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Pomijając inne przypadłości tokena to miski w wersji pod shimano pf znacznie płycej siedzą w mufie niż miski shimano. Mufa może być luźniejsza blisko krawędzi (szczególnie alu).
hawkeye Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 @DokumosaJakie konkretnie przypadłości masz na myśli? Kupiłem Token z nadzieją, że jest lepszym rozwiązaniem niż org. Shimano.
Dokumosa Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Osadzenie korby do tego nie przystosowanej bezpośrednio w bieżniach łożysk (pasowanie). Przereklamowane względem shimano uszczelnienia. Koszty. Awaria łożyska powoduje postępującą degradację osi korby.
Dokumosa Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Nie przejmuj się na zapas. Wiele osób ma pozytywną opinię o tych suportach... do pierwszej awarii
hawkeye Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 ja się kierowałem tym, że ten mogłem sam zamontować. Pressfita sam nie zamontuje. A sposób działania serwisów rowerowych jest dla mnie nie do zaakceptowania (postaw Pan rower, za 2-3 tygodnie się odezwiemy, o umówieniu się nie ma mowy...). Najwyżej zima a jakimś większym przeglądzie zażyczę sobie montaż shimano. Czy jest jeszcze jakieś inne polecane rozwiązanie poza tokenem i shimano?
Gość Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Według mnie Token jest nieco "przehypowany". Mają solidne produkty, ale jest to normalna Azjatycka fabryka. Mam wrażenie że niektórzy postrzegają Token jako "Premium", kiedy wcale tak nie jest. Nie jest to firma która bierze Chińskie komponenty i nakleja swoje logo, ale nie jest to też nic pokroju Hope, Cane Creek, Chris King itd.
lewocz Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 No bo teraz ze wszystkim tak jest. Jak coś jest po prostu normalne, dobre to marketingowo to nie jest normalne tylko Premium. Z wieloma produktami tak jest. Podstawowy produkt żywnościowy jakim jest chleb. Jak kupisz ten zwykły to na drugi dzień jeść się nie da dlatego kupujemy ten droższy Premium podczas gdy on właśnie powinien być normalny. No ale nie dziwne w czasach gdy wyznacznikiem towaru jest cena, a nie jakość. Reklamy jak lecą to głównym hasłem jest najniższa cena, a nie najwyższa jakość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.