Skocz do zawartości

[Rama] Pęknięcie ramy?

drajwer112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower typu makrokesz, storm. Wczoraj jeździłem po błocie i postanowiłem go wyczyścić.  Podczas czyszczenia okolice spawu główki ramy przyciągnęły moją uwagę 

https://imgur.com/a/4MTGApE

Rower nie byl katowany.  Ma jedynie rok, glownie trasy, czasami jednak skakanie ale to na pare cm, wheelie. Czy to zadrapanie, pęknięcie farby, czy jednak najgorszy scenariusz  - rama? Te biale zadrapania od czegos czym próbowałem sprawdzić czy to pęknięcie farby.

Napisano

Mozliwe, albo to po prostu jakies wyzlobienie. Da sie jakos to konkretniej sprawdzić, czy jeździć i obserwować? Nigdy nie widzialem na oczy pękniętej ramy na żywo i nie wiem co o tym myśleć.

• Mod Team
Napisano

Jako wróżka Fususzka widzę to jako niegroźne pajęczynki uszkodzonego lakieru - jak jest naprawdę, nie wiem...

Jeżeli chodzi o delikatne wgłębienie w okolicach spawu, to mam takie :

image.thumb.jpeg.e8814ce546138537acac1983c3482874.jpeg

...od kilku lat i 24 k km, i nic się nie dzieje (jako kompletnie zielony w materiałoznawstwie stwierdzam, że to tylko delikatny brak materiału na spawie) :no:

Napisano

Jeśli chodzi o te ryski biale, to ja je wykonalem, gwozdziem. Dlaczego gwozdziem? Chcialem sprawdzic czy to jakies wglebienie czy pekniecie. Bardziej chodzi mi właśnie o to czarne wglebienie. Takim jak twoim bym sie tez niepokoil. W sumie nie wiem, nigdy tego nie widzialem, moze bylo, moze nie. Rozumiem, ze to rama makrokesz, ale pęknięcie przy spawach od jazdy wheelie? I tak większości rama byla uzywana na drogach. Nigdy nie widziała dropow, skokow z murka.Nie wiem czy zbierac na nowa rame, rower, ta oddac na zlom a czesci zostawic? Da sie jakos to sprawdzic czy to pęknięcie? Średnio mi się widzi zostać bez zebow!

Napisano

Poswiecilem tam latarka, i jest wglebienie a tam normalnie farba, zadnych pekniec. Mimo to, na pierwszy rzut oka to naprawde wyglada na pekniecie :)

Przy okazji zapytam - mam uszkodzone stery, wiec jestem zmuszony jeździć na lekko poluzowanych. Chce je dojechac, a potem wymienic.Czy moja rama ma szansę pęknąć w tych miejscach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...