Cetusek Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Cześć, Nie znam się na oponach rowerowych. Chciałem wymienić swoje dotychczasowe bo zrobiły się już łyse. Był na nich napis 29 × 2.10". Poczytałem o nowych oponach i stwierdziłem, że dobre będą dla mnie SCHWALBE Marathon Plus MTB 29 x 2.10". Opony przysłano, odpakowuję, patrzę i widzę, że są dużo węższe niże moje stare. Zmieniłem i jestem zadowolony. Ale jak to jest z tą szerokością opon? Myślałem, że te dwa parametry będą oznaczać, że kupuję taką samą oponę a tu widać że jest jeszcze jakiś trzeci mniej ważny parametr. Te 2.1" to szerokość obręczy? Szerokość opony jest gdzieś na oponie napisana? Na obu (starej i nowej) najbardziej rzucającym się w oczy jest napis 29 × 2.10".
RabbitHood Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 To szerokość opony - dzisiaj odchodzi się od stosowania cali. Niestety, w zależności od tego jak szerokie masz obręcze szerokość (i co najważniejsze kształt) opony po założeniu może ulec niewielkiej zmianie.
Gość Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Gdzie się niby odchodzi od stosowania cali? Bo nie w oponach...
Gość Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Ta, słyszał. Szkoda tylko że piszesz głupoty. Pokaż mi, gdzie chociażby w oponach MTB tak odchodzi się od cali.
kazafaza Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 @RabbitHood: Kidos się znalazł. Skoro AT wymienił opony na tych samych obręczach to wedle Twojej teorii nie powinno być różnicy, c'nie? Nie chce mi się pędzić do stajni żeby badać każdą gumę ale jak dobrze kojarzę zawsze(?) oprócz rozmiaru w calach jest rozmiar ETRTO. Są stosowane zamiennie, wymiennie, wedle widzimisię itp. Fakt, że jest to dokładniejsza metoda pomiaru ale nadal nie jest pozbawiona błędów - są różnice między 38-622 od Schwalbe a 38-622 od Conti itp. itd. bo jedni mierzą po klockach a inni po balonie, jedni laserem a jeszcze inni chyba kartoflem.
Cetusek Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Napisano 7 Czerwca 2022 Godzinę temu, RabbitHood napisał: To szerokość opony Czyli jak na oponie jest 29 x 2.10" to 2.10" oznacza szerokość opony. Na starych i na nowych są te same parametry, a na oko widać, że nowe są węższe o ponad centymetr. Kupując przez internet, na fotografiach nie widać szerokości i byłem pewny będą tak samo szerokie jak stare. Tak się złożyło, że mi nie przeszkadza że nowe są węższe ale dla jakiegoś zwolennika szerokich opon byłby to problem.
kazafaza Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Tak. Pierwsza wartość (29) to średnica opony i ona z reguły trzyma wymiar bardziej niż szerokość, choć jedne opony wchodzą luźno z ręki a inne trzeba zakładać łomem. Ale miara w jednej firmie nierówna miarze konkurencji, jak miałeś okazję się przekonać. Podobnie jak z butami, koszulkami i takimitam...
Sobek82 Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Na oko widać, na oko to chłop... Weź choćby miarkę i zmierz Założę się że mają jakieś realnie 50 mm może nawet mniej na twoich obrączkach.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Czerwca 2022 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2022 Sobek82 Może nie oceniaj zbyt pochopnie, bo nie wiesz jakie autor ma obręcze... Aczkolwiek jest spora szansa, że wąskie, więc miałbyś wtedy rację Jest jeszcze coś takiego jak profil opony - pewnie cześciowo szerokość obręczy będzie miała wpływ na jego wysokość, ale problem polega na tym, że w branży rowerowej nie podaje się tego parametru (jak w samochodach), więc balon może być większy albo mniejszy - nawet przy takim samym oznaczeniu szerokości...
Cetusek Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Napisano 7 Czerwca 2022 Dzięki za informacje. Będę miał nauczkę na przyszłość. Ten brak dobrego oznakowania (w przeciwieństwie do opon samochodowych) jest jednak kłopotliwy. Cieszę się, że nowa opona nie jest szersza, bo ze starą zawsze miałem problemy w pociągowych uchwytach. Teraz będzie luzik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.