Skocz do zawartości

[4000-6000] rower na asfalt/góry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rozglądam się za nowym rowerem w budżecie 4000-6000zł ( wiadomo jak będzie 3000zł to się nie obrażę :) )

176cm 95kg wcześniejszy  rower używany raz na miesiąc Kross hexagon V3 z 2010r

Przeznaczenie asfalt/sciezki rowerowe/góry góra 2/3 razy w tygodniu.

Możliwość  dopięcia fotelika dla  dziecka  na weekendy :)

Z rowerów na  które zwróciłem uwagę:

-Merida  Big Nine 500 Lite (5500zł)

-Merida Big Nine  Limited 2021 (5800zł)

-Kellys Gate  30 (5600zł)

- KROSS LEVEL 8.0 (6200zł) 

Czy jesteście w stanie doradzić w którą stronę  iść? Czy może  poszukać czegoś używanego? 

1. Daj linki do rowerów.

2. One w ogóle są fizycznie dostępne?

3. Co masz na myśli przez góry? Bo tymi oczywiście też coś tam się da ale taki https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/enduro-275/dartmoor/hornet-0 jest bardziej 😉 Za to by zamulał na asfalcie, a te Twoje pewnie nie.

• Mod Team

Typowe propozycje w tej cenie to Merida Big Nie 500 Lite i Kellys Gate 30, oprócz tego już niedostępny Rockrider XC500.

Rowery dobre i sprawdzone. Bardziej kierował bym się rodzajem napędy 1x czy 2x niż czymkolwiek innym. Krossa nie brałbym pod uwagę, cena nieadekwatna do jakości i ten kolor też do pięknych nie należy.

Rowery sa dostępne.

Nie no mieszkam w Beskidzie Żywieckim ale nie myślę o mocnych wyprawach tylko raz na jakiś czas na jakąś górkę wyjechac.

Rockrider jakoś niezbyt przypadł mi do gustu.

Co do Meridy warto dopłacić do tej wersji limited 2021? Mam ja za 300zl drożej niż 500 lite a z wyposażenia wygląda że lepsza.

I czy jest jest w nich opcja montażu fotelika dla

dziecka ? Wytrzymają? ;)

Co do 1x lub 2x nie mam pojęcia które lepsze teraz miałem 3x7 :)

Jeśli głównie asfalt i dzieci to faktycznie nie ma co szaleć i każdy z nich będzie pewnie ok. 

Czy warto dopłacać to kwestia tego czy właśnie wolisz 1x czy 2x. 2x ma ciut większy zakres i tańszą kasetę ale większość ludzi obsługa przedniej przerzutki przerasta i wolą 1x 😉 Z drugiej strony masz wyższą grupę osprzętu, co może w praktyce niewiele daje ale za to dobrze brzmi.

Osobiście wolałbym zainwestować w siodełko pod siebie czy nowe opony.

Z dziećmi to nie wiem, ale do każdego HT powinno się dać. Tu nie ma karbonu czy myk-myka i nie powinno być problemu.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...