kouczan Napisano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Ostatecznie stanęło na Romecie Orkan 5D. Kilka uwag dla osób chcących kupić ten model. Plusem (przynajmniej dla nas) jest to co pisałem powyżej: - wygodna pozycja - rama nie typowo damska - wewnętrzne prowadzenie linek - blokada amora - malowanie Minusy: - pedały (od razu poszły do wymiany na Dartmoor Candy Pro) - jakieś dziwne skrzypienie z okolic mostka (mocowania kierownicy) - manetki - to jest dramat - myślałem, że żona przesadza, ale nie - ich konstrukcja powoduje, że osobom o mniejszych dłoniach ciężko zrzucać/wrzucać biegi trzymając dłonie tak aby dolna dźwignia nie wbijała się w kciuka - już kombinujemy zmianę na jakieś klamkomanetki jesteście w stanie coś polecić? - otwory do montażu bagażnika. Znalazłem na forum temat o tym jednak nie ma tam rozwiązania. Otóż otwory montażowe w tylnym trójkącie, są nagwintowane w przedziwny sposób, śruby (chyba) M5, takie, które pasują do pozostałych otworów w ramie tutaj są minimalnie za duże - nie chcę wkręcać na siłę, żeby nie zerwać gwintów. Niestety obsługa klienta w Romecie to jakiś dramat, na maile nie odpisują, serwis ma wyłączony telefon, próba połączenia się ze sprzedażą detaliczną kończy się kilkunastominutowym oczekiwaniem ("jesteś pierwszy w kolejce"). Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? - waga Ogólnie po ok 200 km rower sprawuje się ok. Żona odczuła dużą różnicę w porównaniu do ujeżdżanej do tej pory Medridy Juliet. Na asfalcie, twardym szutrze, leśnych ścieżkach spisuje się świetnie. Na suchym i głębokim piachu wiadomo, że nie przejdzie (może na szerszych lub bardziej bieżnikowanych oponach), chociaż na mokrym nie spisywał się najgorzej. Czy drugi raz byśmy go wybrali - nie wiem. W stosunku do osprzęt/cena to konkurują z nim Kands, Lazaro, Unibike (ale mają inną konstrukcję ramy). Rowery "markowe" ciężko znaleźć w tych pieniądzach (pomyśleć, że ten Orkan nie tak dawno (2019) miał o niebo lepszy osprzęt za podobną kasę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.