overall Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 amortyzator Fox 34 kashima czy rock shox yari który lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Za mało danych. Pytanie można byłoby sparafrazować "mieszkanie w bloku czy w kamienicy, które lepsze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Jeśli porównujemy nowe amortyzatory o tym samym zastosowaniu docelowym (czyli FOX 36 vs Yari) to bez względu na dalsze parametry FOX będzie lepszy. A w wersji Factory (Kashima) ze 3-4x droższy . FOX 34 jest bardziej wiotki od SiDa/Reby/Recona więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Potwierdzam, bo mam - Fox 34 - nie jest zbyt sztywny. Jest do rowerów ścieżkowych, ja jestem zadowolony jeżdżąc "turystycznie", ale do bardziej agresywnej jazdy Fox robi 36 i 38. To, że skok sięga 140mm nie świadczy o tym, że może być porównywalny z Yari 140, bo Yari sięga do 180. To tak, jak porównywać najmocniejszego VW do słabej wersji Porsche - niby podobna moc i osiągi, ale jedna platforma wykorzystana już na maksa, a druga ma jeszcze spory zapas. I jeszcze jedno - nie tak bardzo się liczy czy Kashima czy nie, ale jaki tłumik jest w tym foxie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Biorąc pod uwagę, że fabrycznie Yari ma zawsze zaledwie MotionControl to każdy FOX i tak będzie miał lepszy tłumik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Właśnie - co znaczy lepsze - jeden powie fox, bo fajnie działa, inny, że RS, bo tańszy serwis i solidniejsza konstrukcja. Ja wolę foxa, mam foxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
overall Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 7 godzin temu, KSikorski napisał: Za mało danych. Pytanie można byłoby sparafrazować "mieszkanie w bloku czy w kamienicy, które lepsze". Fox 34 kashima 130-160mm z 2015 i rock shox yari z 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Z tych dwóch wybrałbym Mattoca Pro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
overall Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Jeśli porównujemy nowe amortyzatory o tym samym zastosowaniu docelowym (czyli FOX 36 vs Yari) to bez względu na dalsze parametry FOX będzie lepszy. A w wersji Factory (Kashima) ze 3-4x droższy . FOX 34 jest bardziej wiotki od SiDa/Reby/Recona więc... FOX 34 2015 a yari 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Jaki skok, ile ważysz, jakie zastosowanie i czy to nieużywane amortyzatory? W każdym razie do fox'a niezależnie czy używany trzeba doliczyć pełny serwis (kilka stówek) a jak używany to może być mina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
overall Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 @dokumosa Skok to 130-160mm Ważę 61.5 Zastosowanie: hopy w lesie i normalna jazda Oba są używane fox po serwisie 1,5 roku temu używany 3 razy zero rys czy przetarć a yari nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 FOX 34 wystarczy na 130mm i 60kg. Serwis w FOXach robi się co 30h jazdy (inspecja uszczelnień i wymiana płynów w goleniach i sprężynie powietrznej) oraz co 100h serwis tłumika. Nie należy też zbytnio się przywiązywać do deklaracji sprzedającego. Yari fabrycznie nowy jest do kupienia (wczoraj były w dwóch niemieckich sklepach z wliczoną przesyłką do PL) za 1700zł. Za używanego nie dałbym więcej niż 1200 pod warunkiem, że stan idealny. Za FOXa jeszcze mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
overall Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 @Dokumosa Znaczy bo ogólnie chce kupić cały rower i dlatego chciałem się spytać bo mam dylemat nad dwoma, ponieważ nie znam się aż tak więc jeśli masz czas to mógłbym ci wysłać te 2 rowery i byś stwierdził który się bardziej opłaca? (oba są używane) https://www.olx.pl/d/oferta/dartmoor-hornet-2020r-tylko-calosc-CID767-IDL6HDx.html?reason=extended_search_extended_category https://www.olx.pl/d/oferta/dartmoor-hornet-2020-CID767-IDPlb2L.html?reason=extended_search_extended_category&isPreviewActive=0&sliderIndex=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Nie chce mi się zagłebiać w opisy ale taki fox w hornecie to słaby pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 54 minuty temu, Dokumosa napisał: FOX 34 wystarczy na 130mm i 60kg. Serwis w FOXach robi się co 30h jazdy (inspecja uszczelnień i wymiana płynów w goleniach i sprężynie powietrznej) oraz co 100h serwis tłumika. Takie zalecenia Fox miał kiedyś. Obecnie rekomendacja producenta to pełen serwis co 125h albo co rok, zależnie co będzie pierwsze. Do skakania potrzebny widelec, który dużo zniesie. Nie musi perfekcyjnie wybierać. Moja córka waży tyle co overall, ma foxa 34 - jeszcze nie zepsuła, ale jak ląduje, to widać, jak ten widelec ciężko pracuje. Ostatnio dołożyliśmy tokeny by nie dobijał. Zgadzam się z Dokumosą w kwestii "Nie chce mi się zagłebiać w opisy ale taki fox w hornecie to słaby pomysł." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.