tomasz777 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 W dniu 18.06.2022 o 00:14, KrissDeValnor napisał: 25 mm to wcale nie jest dużo - uważam wręcz, że to minimum i to pod niektóre 2.25" (np. u mnie WTB Ranger ze sporym balonem, które w praktyce wyglądają podobnie jak Jack Rabbit 2.25" na obręczach 19 mm)... Także 30 mm to dobry kierunek, tylko pozostaje jeszcze kwestia miejsca w ramie pod szerokie opony (np. ja u siebie w Scale 930 nic szerszego nie założę - na górze jest miejsce, ale na dole z nim krucho)... W Big nine limited jest dużo miejsca,choć mam zamiar dac max opony 2,4.Podobno takie obrecze 3,0 są bardziej narażone na odkształcenia,tak ktoś tu na forum sie wypowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 To źle powiedział, bo szerokość obręczy nie ma wpływu na jej wytrzymałość. Nie biorę pod uwagę sytuacji, gdzie obręcz jest kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Cytat To źle powiedział, bo szerokość obręczy nie ma wpływu na jej wytrzymałość Jak by to powiedzieć... pierwszego roku dowolnego wydziału mechanicznego byś nie zaliczył 😄 https://pkm.edu.pl/index.php/waly/73-07000302 Na wytrzymałość (rozumianą jako sztywność) obręczy ma wpływ jej szerokość, wysokość i kształt przekroju. Również zastosowany materiał i technologia jego obróbki oraz łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Pewnie chodziło o dużą szerokość i niski profil, ale to cecha chyba większośći "budżetowych", czyli tych najbardziej popularnych zestawów do powiedzmy 2 k PLN - pewnie jakieś kilka razy droższe superhiper karbony są z innej bajki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 W dniu 6.06.2022 o 19:39, JackFrost napisał: Mamy dokładnie te same ramy czyli Lite. Katalog przewiduje max 2.25 ale nie mam żadnego problemu z Mezcalem 2.35, jeszcze paluch włożysz z każdej strony. Jeszcze nie nabyłem tych kół ponieważ inne wydatki były.Teraz budżet czeka,tylko zastanawiam się nad szerokością wewnętrzna obręczy.Masz taką samą ramę więc pytanie do Ciebie kolego Czy gdybyś te vittorie które posiadasz na obręczach 25mm wewnętrznej wrzucił na obręcze o 30mm wewnętrznej?Wejdzie to w ramę?Chodzi mi o tylne widełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Chcę te koła mieć na przyszłość do innego roweru,pewnie do fulla,także te 30mm wew.by pasowały,tylko czy wejdzie mi taką obręcz do Meridy z oponą 2.3-2.4. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez tomasz777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Wejdzie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek77722 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Hej, nieznam sie na temacie i chcialem poprosic o pomoc. Pacjent merida big nice XT edition, przednie kolo "8" do wymiany ponoć już się nie da nacentrować. Na obręczy napisane: - COMP CC, jalco 622x20c 6061-t6 - mam sztywna os z przodu i central lock, rozmiar osi 15 x 100 mm - opona maxxis ikon 29x2.2 65 psi, która chciał bym zostawić Niestety nie mogę nigdzie znalesc takiego kolo, przeglądam internety i nic, a ma taka z tylu wiec fajnie by było mieć komplet. Prosił bym o pomoc w doborze budżetowego zamiennika lub o pomoc w znalezieniu original , budżet max 500zl bo nie mam luźnej gotówki chwilowo. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Grzesiek77722 bledy ortograficzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi