Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Manitou Markhor - sztywność?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam rower z amortyzatorem jak wyżej i mam taką wątpliwość, a mianowicie gdy zjeżdżam w dół to przy prędkości powyżej 30 km/h gdy zaczynam hamować przednim hamulcem to widzę jak przedni amortyzator zaczyna jak gdyby wpadać w takie drgania przód-tył. Przy tej prędkości złudzenie jest jakby ten amortyzator się wyginał do przodu i do tyłu.

Czy to jest normalne dla takich amorków z małą średnicą lag tj 30 mm jak ten Markhor czy może to nie powinno tak wyglądać i np problem może być z tarczowym hamulcem, który nierówno chwyta i stąd takie drgania. Często mam takie wrażenie, że te lagi zachwilę pękną a ja zaliczę spektakularną glebę.

Czy amorki o średnicy 32 lub 34 mm zachowują się Wam lepiej?  

Ja obstawiam hamulce.

"Brak sztywności amortyzatora" o ile nie mówimy o jakimś rozklekotanym uginaczu na pewno jest mniej spektakularny niż źle łapiące hamulce, telepiące czasem całym rowerem. 

Co to za rower i jakie jest tam hamulec/tarcza? Bo a nuż się okaże że jakieś Tektro które lubią takie cyrki odstawiać. 

Ustawienie hamulca zawsze warto sprawdzić, ale tak poza tym widelce w rowerach nie są jakoś niewiarygodnie sztywne. Wszystkie moje widelce pracowały przy hamowaniu, im większa średnica goleni i solidniejsza sterówka/korona tym mniej, ale zawsze trochę:)

Rower to Merida Big Nine 500 Lite z hamulcami wyżej wspomnianymi właśnie Tektro z tarczą Shimano SM-RT10-M, czyli dosyć słabe heble. 😃

5 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

co autor tematu rozumie pod pojęciem "wrażenia że zaraz lagi pękną" :D

Może trochę to wyolbrzymiłem ale no widać, że te lagi pracują/wyginają się przód-tył dosyć sporo.

W dniu 5.06.2022 o 21:00, Deco_10 napisał:

gdy zjeżdżam w dół to przy prędkości powyżej 30 km/h gdy zaczynam hamować przednim hamulcem to widzę jak przedni amortyzator zaczyna jak gdyby wpadać w takie drgania przód-tył. Przy tej prędkości złudzenie jest jakby ten amortyzator się wyginał do przodu i do tyłu.

Cytat

ale no widać, że te lagi pracują/wyginają się przód-tył dosyć sporo.

To widzisz czy masz złudzenie...?

Nie jestem wytrawnym rowerzystą, ale o ile drgania oczywiście wyczuję (i jestem na to wyczulony😀) to nie wyobrażam sobie jak mógłbym zobaczyć wyginające się lagi w trakcie jazdy...

9 godzin temu, chudzinki napisał:

To widzisz czy masz złudzenie...?

Nigdy nie robiłeś za dzieciaka tzw falującego ołówka/długopisu? Nasze oczy mają swoje ograniczenia.

Na pewno są drgania tak jak pisałem wyżej a do tego dochodzi efekt wizualny wyginających się lag amorka. Ile w tym faktycznego wygięcia a na ile to złudzenie to pewnie trzeba byłoby konkretnych pomiarów.

Rower mam od zeszłego roku, pierwszym upgradem i tak miały być hamulce, bo to zdecydowanie najsłabszy element tego fajnego roweru, więc po wymianie razem z tarczami zobaczę jak się to będzie zachowywać.  

Dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...