Deco_10 Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Posiadam rower z amortyzatorem jak wyżej i mam taką wątpliwość, a mianowicie gdy zjeżdżam w dół to przy prędkości powyżej 30 km/h gdy zaczynam hamować przednim hamulcem to widzę jak przedni amortyzator zaczyna jak gdyby wpadać w takie drgania przód-tył. Przy tej prędkości złudzenie jest jakby ten amortyzator się wyginał do przodu i do tyłu. Czy to jest normalne dla takich amorków z małą średnicą lag tj 30 mm jak ten Markhor czy może to nie powinno tak wyglądać i np problem może być z tarczowym hamulcem, który nierówno chwyta i stąd takie drgania. Często mam takie wrażenie, że te lagi zachwilę pękną a ja zaliczę spektakularną glebę. Czy amorki o średnicy 32 lub 34 mm zachowują się Wam lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Tak, jest to objaw niedostatków sztywności. Mam podobnie. Reba 100mm z goleniami 32mm przy porządnych dohamowaniach trzęsie mi się. Mattoc 130mm z goleniami 34mm jeszcze mi nie zafundował takich wrażeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Reba i tak sztywniejsza niz każdy fox 34. Sztywność wzdłużna to pikiś. Gorzej jak brakuje skrętnej - kolo zaczyna jechać nie tam gdzie kierujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 12 godzin temu, Deco_10 napisał: czy może to nie powinno tak wyglądać i np problem może być z tarczowym hamulcem, który nierówno chwyta i stąd takie drgania Oczywiście, że problemem może być hamulec, ale to już Ty musisz to zdiagnozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Ja obstawiam hamulce. "Brak sztywności amortyzatora" o ile nie mówimy o jakimś rozklekotanym uginaczu na pewno jest mniej spektakularny niż źle łapiące hamulce, telepiące czasem całym rowerem. Co to za rower i jakie jest tam hamulec/tarcza? Bo a nuż się okaże że jakieś Tektro które lubią takie cyrki odstawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Ustawienie hamulca zawsze warto sprawdzić, ale tak poza tym widelce w rowerach nie są jakoś niewiarygodnie sztywne. Wszystkie moje widelce pracowały przy hamowaniu, im większa średnica goleni i solidniejsza sterówka/korona tym mniej, ale zawsze trochę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Kwestia tego co autor tematu rozumie pod pojęciem "wrażenia że zaraz lagi pękną" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 True:) Nie w temacie hamowania, ale można sobie obejrzeć na filmach z PB "huck to flat" jak się zachowują widelce o dużo mocniejszej konstrukcji od Markhora przy różnych gwałtownych wydarzeniach: https://www.pinkbike.com/news/field-test-downcountry-and-trail-bikes-get-hucked-to-flat-in-slow-motion.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco_10 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Rower to Merida Big Nine 500 Lite z hamulcami wyżej wspomnianymi właśnie Tektro z tarczą Shimano SM-RT10-M, czyli dosyć słabe heble. 😃 5 godzin temu, MikeSkywalker napisał: co autor tematu rozumie pod pojęciem "wrażenia że zaraz lagi pękną" Może trochę to wyolbrzymiłem ale no widać, że te lagi pracują/wyginają się przód-tył dosyć sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 W dniu 5.06.2022 o 21:00, Deco_10 napisał: gdy zjeżdżam w dół to przy prędkości powyżej 30 km/h gdy zaczynam hamować przednim hamulcem to widzę jak przedni amortyzator zaczyna jak gdyby wpadać w takie drgania przód-tył. Przy tej prędkości złudzenie jest jakby ten amortyzator się wyginał do przodu i do tyłu. Cytat ale no widać, że te lagi pracują/wyginają się przód-tył dosyć sporo. To widzisz czy masz złudzenie...? Nie jestem wytrawnym rowerzystą, ale o ile drgania oczywiście wyczuję (i jestem na to wyczulony😀) to nie wyobrażam sobie jak mógłbym zobaczyć wyginające się lagi w trakcie jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Ja widzę jak np. reba przy hamowaniu "wchodzi pod ramę". Gnie się to ładnych kilka cm na poziomie osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco_10 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 9 godzin temu, chudzinki napisał: To widzisz czy masz złudzenie...? Nigdy nie robiłeś za dzieciaka tzw falującego ołówka/długopisu? Nasze oczy mają swoje ograniczenia. Na pewno są drgania tak jak pisałem wyżej a do tego dochodzi efekt wizualny wyginających się lag amorka. Ile w tym faktycznego wygięcia a na ile to złudzenie to pewnie trzeba byłoby konkretnych pomiarów. Rower mam od zeszłego roku, pierwszym upgradem i tak miały być hamulce, bo to zdecydowanie najsłabszy element tego fajnego roweru, więc po wymianie razem z tarczami zobaczę jak się to będzie zachowywać. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Sporo się zmieni, zobaczysz. Widelec paradoksalnie może zacząć bardziej pracować, ale tanie hamulce mają tendencję do średniej pracy, która może dawać niepokojące objawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.