drajwer112 Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Witam wszystkich. Postanowiłem wymienic z badziewnego zacisku na zacisk tektro Aquila. Wszystko super, ale klocki non stop ocieraja. Przy wiekszej predkosci, czasami zaczynają same z siebie.. Zacisk jest idealnie rownolegle ustawiony do tarczy - niestety nic to nie pomaga. Klocki sa tez ani za mocno przyblizone, ani za daleko oddalone, ani za dobrze ustawione. -tarcza ma chyba lekkie bicie, albo wcale... -Zacisk jest przykrecony -Brak luzow na piascie -Tarcza nie ociera o gore zacisku; zalozylem podkladki i nie ma nawet takiej możliwości. Jednak w zacisku sa juz zuzyte klocki (ktore nadal hamuja). Czy to ma jakis na to wplyw? Nie mam żadnych pomysłów.. Proszę o pomoc. Dziękuję. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez drajwer112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 (edytowane) To są mechaniki i tak po prostu będzie. Jeden klocek jest ruchomy i tarcza podczas hamowania jest wyginana. Nie jest to trudne do sprawdzenia - wieszasz rower na stojaku, kręcisz kołem i obserwujesz kiedy obcierają. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez MikeSkywalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Problem w tym, ze jak zakrece kolem, to one nie obieraja. Dzieje sie to caly czas, gdy jade. Nie, to nie jest normalne. 20 na godzine i juz tarcza brzeczy z tylu. Jakos z przodu mam tektro aries, widelec nie jakis najlepszy i nic nie ociera, a klocki sa przyblizone najbardziej jak sie da, dzieli je mala szparka od tarczy i nic sie nie dzieje. Przerobilem duzo zaciskow, tak samo jak Ty. Shimano, no name, rozne i nigdzie nie mialem takiego przypadku. Może faktycznie ta tarcza jest krzywa, a ja czegos nie widze. Nie mam pomyslu. Dodam, ze fabryczne srubki od tektro byly krotkie, a j zmuszony bylem wziac te od starego zacisku, ale co to mialo by do rzeczy? I tak podkladek musial bym nawkladac. Fajny zacisk, fajnie hamuje, ale to denerwuje i naprawdę brak mi pomyslow. Spojrz na to. Zacisk jest powiedzmy ustawiony tak jak ns tym foto https://imgur.com/a/NtFBOtN (prawdziwie wyglada to tak - klocki sa mocno oddalone od tarczy, widac wyraźną odległość) a mimo tego nadal cos brzeczy. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez drajwer112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Mało sztywna rama + kiepska piasta i masz efekt. Nie ma cudów, coś się odkształca pod obciążeniem i tyle. Zwiększ odległość klocków od tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Jak zwiększe ich odleglosc to hamulec przestanie dzialac. Wydaje mi sie, ze mam lekkie bicie tarczy. Sprawdzę dziś i dam znac. Z przodu piasta tej samej klasy, widelec od XCT i brak tego typu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 No i problem rozwiazany. Tarcza ma bardzo duze bicie. Wczoraj sprawdzałem przy slabym swietle i nie zauwazylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi