Skocz do zawartości

[korba] Falowanie wszystkich zębatek, krzywa os suportu?

marcin263

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dziwna sprawa mi się przytrafiła. Trochę ważę, trochę przyciskam i po jednym podjeździe nagle zaczął spadać, lub mieć tendencje do przeskakiwania łańcuch. Zauważyłem, że najmniejsza i środkowa zębatka nieco falują(1-2mm), być może największa też, ale słabo to widać. 

Mam korbę Deore FC-M590 3x9 44-32-22, ona jest ze zintegrowana z osią suportu na wielowypust, HOLLOWTECH II (nie jestem pewny nazewnictwa) Po przyjeździe zdjąłem korbę, zębatki wydają się proste, za to na moje oko ta zintegrowana z prawym ramieniem korby ośka jest jakby lekko wykrzywiona w miejscu łączenia z ramieniem. Nie wchodzi pod idealnym kątem prostym w ramie korby. Łożyska suportu też ok, niedawno zmieniałem. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Można wymienić taką ośkę, czy korba do śmietnika. Mi to wygląda na fabrycznie przymocowane na stałe. Ma przejechane ok 20k, ale że jeżdżę na dwa środkowe blaty to jeszcze by mogła posłużyć kilka tys.

Będę wdzięczny na sugestie co zrobić.

Nie wiem ile musiałbyś ważyć, żeby h2 wykrzywić :P(jeśli zaczynasz jeździć popracuj nad kadencją! deptanie po pedałach jest bez sensu). Sprawdź (nie na oko) czy pod kontem prostym są zębatki z osią. Zobacz czy są jakieś luzy. W ostateczności wykręć i przykręć zębatki (trzymają się na imbus, sprawa łatwa).
No i sprawdź jeszcze czy sam suport dobrze wkręcony a ośka wchodzi do samego końca.

Kto by miał paragon ;) Czyli naprawić się nie da? Sprawdziłem jeszcze raz, założyłem korbę, na 100% nie ma luzów na łożysku, szarpałem ramieniem korby i wszystko jest na 100% sztywno. Bez łańcucha gwałtownie zakręciłem pedałem i korba w całości ewidentnie faluje. Nie wiem czemu akurat na z44 widać to najmniej.

Cała korba faluje ewidentnie o 1-2 mm, patrząc na sam koniec blatu, odkręcę blaty i sprawdzę czy to nie one są "równomiernie" wykrzywione, ale najpierw muszę się uporać z jedną śrubą mocującą :P

Tak czy tak, namierzyłem już zestaw ramion bez blatów w dobrej cenie, w idealnym stanie, więc jakoś się to naprawi, dziękuję za zainteresowanie Panowie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...