Skocz do zawartości

[rower] XC vs Trail, który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Noszę się z zamiarem zakupu nowego roweru, dlatego kilka dni temu byłem w dectahlonie. Bylem nastawiony na zakup rockridera xc100, ponieważ mój styl jazdy to jazda po leśnych ścieżkach, asfaltowa droga, jazda po górkach oraz czasami jazda po schodach, najczęściej są to wycieczki 50km. Jednak pan z obsługi powiedział mi, że jest bardzo kiepsko z dostępnością tego roweru (najbliższa dostawa za kilka miesięcy). Zamiast xc100 pan  zaproponował mi rockridera am100HT, poniewaz ma za niedługo być w sklepach. Oba rowery maja podobnej klasy osprzet jednak am100ht jest typowym trailem i obawiam się że będzie mi się na nim ciężko jeździło i będę dużo wolniejszy od roweru XC. Czy waszym zdaniem am100ht będzie dobrym wyborem względem xc100 i czy odczuje dużą różnicę?

A chcesz się ścigać? To XC100 jest lżejszy. I w zasadzie na tym się kończą zalety.

Jak nie to AM100 ma ciekawszą geometrię i do tego myk-myka, co da znacznie więcej frajdy w terenie, a wszystkie górki i schody twoje. Po płaskim lesie i asfalcie to akurat wszystko jedno. Tylko ten RS Judy Silver to tam chyba sprężynowy jest, bo nie chwalą się, że powietrzny. I m.in. przez to waży więcej. Jak będzie za wolny, to kupisz szybsze opony.

Nie planuje się ściągać

21 minut temu, kipcior napisał:

A chcesz się ścigać? To XC100 jest lżejszy. I w zasadzie na tym się kończą zalety.

Jak nie to AM100 ma ciekawszą geometrię i do tego myk-myka, co da znacznie więcej frajdy w terenie, a wszystkie górki i schody twoje. Po płaskim lesie i asfalcie to akurat wszystko jedno. Tylko ten RS Judy Silver to tam chyba sprężynowy jest, bo nie chwalą się, że powietrzny. I m.in. przez to waży więcej. Jak będzie za wolny, to kupisz szybsze opony.

Nie, nie planuje się ścigać

• 2 miesiące temu...

Ja jeśli mogę, podepnę się do tematu :) Już rok się czaję na treka Procaliber 9.5 no i w końcu jest dostępny. Natomiast czytałem artukuł że do bardziej amatorskiej jazdy lepiej wybrać rower Trail. Czy to prawda co piszą ? naprawdę będzie aż tak odczywalna róznica w wygodzie pomiędzy gemoetrą Traila a Treka ProCaliber ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...