Ergo5218 Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 W rowerze mam przerzutki Shimano Sora, suport: SHIMANO BB-RS500, korba Shimano Sora FC-R3000 50/34T 2x9 . Gdy rower stoi, naciśnięcie na pedał natychmiast powoduje ruch roweru, nie ma żadnego spóźnienia, łańcuch od razu załapuje. Natomiast gdy jeżdżę, po każdej zmianie biegu oraz gdy przestanę na chwilę pedałować, po ponownym naciśnięciu pedałów mam spóźnienie zanim łańcuch załapie i zacznie znowu napędzać koło. opóźnienie jest raczej krótkie, ale odczuwalne i dość męczące, szczególnie przy szybkiej jeździe. myślę, że jest to mniej więcej 1/4 obrotu. Jak to zlikwidować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Wszystko zależy od piasty w tylnym kole. Jeśli nie chcesz opóźnień, to zmień piastę na DT Swiss z ratchet 54t. Reszta zwykłych piast będzie dawać takie jałowe przebiegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Trzeba zajrzeć do bębenka, pewnie jest problem z zapadkami, albo się sklejają albo sprężyna pękła i kiepsko łapią. W serwisie to zdiagnozują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ergo5218 Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 dziękuję, zaczynam dopiero zabawę z tym sportem, ale chcę ogarnąć/nauczyć się sam. Kupię właściwe klucze i będę się bawił przy yt. Dzięki kolego .MikeSkywalker. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Bo jak rower stoi, to grawitacja i mała prędkość napędu robią swoje. Masz tylko kawałek do "zazębienia". Jak jedziesz szybko, to nie dość że musisz trafić zapadkami żeby załapały, to musisz jeszcze nadgonić szybko kręcącą się piastę. Stąd taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.