fakhir Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Dzień dobry, Zamierzam się z zakupem full'a. Kwota jaką chce przeznaczyć to ok 8k. Początkowo myślałem o Marin Rift Zone 1, 27,5", jest u mnie w sklepie rowerowym, dosiadałem go i jest myśle dobrze. Nie znam się za bardzo na osprzęcie i pytanie do bardziej doświadczonych, czy ten rower ma "słabe ogniwa", na co zwrócić uwagę. Druga sprawa, że to będzie mój pierwszy full, i jak z blokowaniem amorków w tym modelu, bo z tego co doczytałem to nie jest raczej na sztywno , i jak w takim razie będzie z "bujaniem". Rower ma służyć do szwędania się po lesie, raz w miesiącu jakiś single track, także raczej teren. Jeżeli któś z Was uważa, że można lepiej spożytkować te 8k , oczywiście przeznaczając to na full'a to jak najbardziej, byłbym wdzięczny za sugestie. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xAdam43 Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Jaki masz wzrost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakhir Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Przepraszam, zapomniałem podać: wzrost 184 cm, waga 83 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xAdam43 Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Najlepsza rama dla Ciebie to 19". Polecam coś takiego Scott Spark 970, Marin Rift Zone 2 i Octane One Omg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakhir Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Dzięi za błyskawiczną odpowiedź. Tak na szybko, Scott i Rift Zone 2 ponad mój portfel niestety, jedynie ten Octane widzę się powiedzmy mieści. A Rift Zone 1? Warty uwagi, czy sobie darować? Jestem amatorem, także i tak w połowie pewnie nie wykorzystam potencjału tej maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Możesz też się zainteresować Bluebirdem (są jeszcz eostatnie sztuki rocznika 2021): https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-1 To czołg na trasy enduro i do skakania, ale ma sztcę opuszczaną, która bardzo przydaje sie na zjazdach, oraz widelec z goleniami 34 mm, który powinien być sztywniejszy niż Recon w Marinie (golenie 32 mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakhir Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Dzięki Galvatron za podpowiedź. Przyznam szczerze, że jakoś rok temu jak szukałem roweru, poważnie brałem pod uwagę markę Dartmoor, tym bardziej że to (chyba jeszcze?) Polski kapitał Pozdrawiam P.S. Geometria wydaje się podobna do Rifta, choć tak jak wspomniałem wcześniej, jestem laikiem i mogę nie dostrzegać niuansów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakhir Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 A jakbym chciał zrezygnować z tylniego amorka, to na jaki model w podobnej kasie byście postawili? Chodzi mi również o podobną geometrię, czyli raczej trail. Pytanie na ile podniesie się poziom osprzętu gdy zrezygnuje z tyniego zawieszenia. Z góry dzięki za wszelakie sugestie i miłego dzionka życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Minusem Dartmoorów jest usztywnianie się tyłu podczas hamowania. Za 7000 zł dostaniesz Primala Pro: https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-3 Pozostały 1000 zł możesz dopłacić do lepszego napędu i/lub hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.