kemot1974 Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Cześć Wszystkim, pytanie do Kolegów zorientowanych w temacie. Mam w swoim gravelu klamki Claris i podstawowe zaciski mechaniczne Tektro. Niestety te zaciski pomimo zmiany tarcz i klocków hamują bardzo słabo. Dodam, że wszystko idealnie wyregulowane. Chcę kupic nowe zaciski, czytałem duzo dobrego o zaciskach Avid BB7. Pytanie, czy będą kompatybilne z klamkomanetkami Claris ? Dzieuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Będą w wersji Road. Standardowe mają ciąg linki nieodpowiedni do komponentów szosowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Dziękuję za pomoc, pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Dodam jedno od siebie: Jak cię nie będzie kłuło w oczy wystarczy zmienić zacisk tylko z przodu. Z tyłu nawet Tektro potrafi zablokować koło. Ta tak jeżdżę z BB7 tylko z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Hej, dziękuję za odpowiedź, nie brałem tego pod uwagę, warto spróbować. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam19_91 Napisano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Pytanie do autora wątku jak się sprawuje to połączenie avid bb7 i klamki claris? Chce u siebie w rowerze zastosować taki zestaw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 @Adam19_91 - skończyłem z grupą GRX. wieć nie wypowiem sie w temacie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Miałem bb7 z klamkami najpierw 105 później rival. Na 105 trzeba postarać się z ustawieniem zacisku wydaje mi się że Shimano moim zdaniem minimalnie mniej ciągnie linki i hamulce nie działały tak dobrze jak tego oczekiwałem. Musiałem się postarać z ustawieniem zacisku i klocków żeby działały jak "brzytwy". Z klamkami rivala było dużo łatwiej je ustawić. Chociaż mogło to być dlatego, że miałem już wprawę w ich ustawianiu. Z klamkami tektro (nie pamiętam, który dokładnie model) też działały bardzo dobrze. Dodam tylko że zaciski były sparowane z tarczami sm-rt78 180mm i centerline 180mm. Dodatkowo klocki metalikow discobrakes. Taki zestaw plus dobre ustawienie działał bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 ( napęd 1x10) BB7 road … jest subiektywnie jakby mniej silny ze 105 niż z singlową klamka tektro, może po zmianie pancerza albo przez dłuższy przebieg albo owijkę Ae bb7 jest dobry, mocny z czystą tarczą i metalicznym klockiem… jeśli ciągle prysznic z błota - testowałbym hydrauliki… uwalone mokrym błoto piachem bb7 drażnią , ale trzeba się postarać i je solidnie uwalić, jak rower cały czas dostaje deszcz to błoto ciągle spływa i rzęźi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam19_91 Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca Kupiłem te hamulce i z klamkami claris działa to całkiem nieźle choć brzytwą bym tego nie określił. Dla mnie wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca jeszcze trochę pojeździłem, mam ażurowe tarcze, chyba metaliczne teraz klocki, w nerwowych dohamowaniach zerwałem kilka razy przyczepność - darłem oponę na asfalcie co z grawelową gumą mnie zdziwiło... Generalnie nie drę opon. Shimano 10 s wymaga ciut większej siły nacisku ( ergonomia ? ciut inny skok linki ?) niż klamka tektro i modulacja jest gorsza, łatwiej zerwać przyczepność... warto o tym pamiętać szczególnie na szosie i w deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi