Dbidzi Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Cześć, szukam dla siebie pierwszego w życiu trochę lepszego roweru do jazdy codziennej, asfalt/teren 50/50. Do tej pory moja jeździłem na Kellysie TNT50. W przyszłości jeżeli będzie odpowiedni rower to nie wykluczam okazjonalnych wyjazdów w góry + mieszkam w okolicy gdzie jest naokoło mnóstwo pagórkowatych lasów wartych eksploatowania : ) I tutaj mam dylemat, osobiście bardziej podobają mi się rowery mtb i w tej chwili jestem praktycznie zdecydowany na model Scott 965. Siedziałem na nim, przejechałem się i pierwsze wrażenie mega pozytywne. Zastanawiam się jednak czy wypadku gdy w grę wchodzą też wycieczki asfaltowe (do +-50km) nie jest to trochę rower na wyrost i czy nie lepiej poszukać roweru crossowego. Co o tym sądzicie? Zależy mi na zakupie stacjonarnym. W miejscu gdzie mieszkam wybór ogranicza się praktycznie do firmy Giant, Scott, Unibike. Generalnie jestem zielony w temacie rowerowym więc do propozycji poproszę w miarę możliwości też o argumentację Budżet górna granica jest praktycznie nie do ruszenia, zaczynałem oglądanie rowerów od 4k i więcej niż 6,5 nie chcę w tym momencie wydać Dziękuję i pozdrawiam : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dbidzi Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Oglądałem dzisiaj jeszcze rower Merida big nine 500 lite. Ogólnie zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie i zastanawiam się czy dzięki przełożeniu jakie oferuje nie jest bardziej odpowiedni do moich zastosowań niż Scott. Mam prośbę, czy ktoś kto "ogarnia" może porównać te 2 rowery?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Jeżeli Scott ma napęd 1xx (nie wrzuciłeś linków) to zdecydowanie lepiej wziąć Meridę 2x11. 16 godzin temu, Dbidzi napisał: W przyszłości jeżeli będzie odpowiedni rower to nie wykluczam okazjonalnych wyjazdów w góry + mieszkam w okolicy gdzie jest naokoło mnóstwo pagórkowatych lasów wartych eksploatowania eksplorowania : ) To crossa bym odrzucił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dbidzi Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Tak, Scott ma napęd 1x12 a Merida 2x11. https://www.scott.pl/produkt/1275/8719/Rower-Scale-965/ https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/3203-4411/bignine-500-lite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Zdecydowanie Merida. W Scott będzie Ci brakować twardych biegów, chyba, że da się założyć zębatkę 34-36T. Napęd 2x11 jest trochę tańszy w eksploatacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dbidzi Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Oki, do jutra chciałbym podjąć ostateczną decyzję póki rowery są dostępne. Jeżeli ktoś może jeszcze coś dodać/porównać te rowery albo zaproponować jakąś alternatywę to poproszę : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Popatrz jeszcze na https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_EVO_1,10,767,768,15272,2020.html - można go dorwać za 5000. Jest to jakaś alternatywa dla Meridy patrząc na napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dbidzi Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Ostatecznie zdecydowałem się na Meridę. Póki co jestem mega zadowolony. Fakt że n mam porównania do innych "wspolczesnych" rowerów ale w stosunku do tego czym jeździłem do tej pory to niebo a ziemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.