Monika123 Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Kupiłam rower i fotelik na bagażnik. Dziecko ma 4 lata, waży 15kg, ale jest wysokie Próbowałam przejechać się z dzieckiem w tym foteliku, ale trudno mi złapać równowagę przy ruszaniu i skręcaniu. O dawaniu sygnału ręką, że chcę skręcić to w ogóle nie ma mowy. Sama ważę 55kg i mam 175cm. Czy to jest kwestia wprawy, czy muszę szukać innego rozwiązania, żeby się poruszać z dzieckiem? Napatrzyłam się na rodziców z dziećmi w fotelikach rowerowych i wydawało się to proste i wygodne, a tu zonk.
Wojcio Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Mimo, że jestem facetem, fotelik miałem na bardzo sztywnym rowerze, to jazda z fotelikiem nie była taka przyjemna, a na szutrze do już dramat. Łatwo było jak dziecko miało 2 lata i było małe. Jak tylko córka była na tyle kumata, by się trzymać, przeszliśmy na sztywny hol (rowerek na sztywnym holu). Z tym żaden teren nie był trudny - wolałem "dawaj pełną moc" i choć dziecko małe, to jak zaczynało pedałować było jak na elektryku. Jak dzieciak sam jeździ na dwóch kołach do czas na koniec fotelika. Rady - może możesz obniżyć mocowanie, tak, by fotelik był możliwie nisko. Łatwiej jest, gdy fotelik jest blisko rodzica (mało wysunięty do tyłu). Dobrze być dużym.
chrismel Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Jak nie czujesz się pewnie to najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla Ciebie i dziecka jest dedykowana przyczepka rowerowa. Nabieranie wprawy z maluchem na rowerze nie jest dobrym pomysłem. Inni rodzice na których patrzyłaś mogli jeździć na rowerze bez większych przerwy od dziecka i stąd dla nich to proste.
Monika123 Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Napisano 1 Czerwca 2022 Możliwe, że późno ruszyłam temat. Z dzieckiem nie będę nabierać wprawy. Raczej miałam pomysł kupić 15 kg ziemniaków do ćwiczeń Biorę też pod uwagę hol. Przyczepki niestety nie mam gdzie trzymać.
chudzinki Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Tylko weź pod uwagę, że przy holu też nieraz potrafi fajnie bujnąć 😀.
Monika123 Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Napisano 1 Czerwca 2022 Mówisz o sztywnym holu, czy hol typu follow me? Follow me wygląda na wygodny pod względem równowagi
Wojcio Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Mówię o holu z Decathlonu, który sztywną rurą łączy rower dziecka podnosząc przednie jego koło z rowerem rodzica. Daje on się odpiąć i złożyć by dzieciak jechał sam.
Imar Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Jeśli jest to nowy rower to proponuje kilka tras solo na rowerze. Jeśli jest to rower z wyprostowaną pozycją to taka pozycja na początku jest dosyć nerwowa w prowadzeniu i mało stabilna. Jeśli rower jest wyposażony w mostek regulowany to można troszkę pochylić mostek, dociąży to przednie koło.
Monika123 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 Rower jest nowy, ale jak jadę sama, to bardzo dobrze mi się jedzie. Fakt, że wcześniej miałam górala z mniejszymi kołami. Dla zainteresowanych wygląda to teraz tak: Ale raczej będę szła w stronę holu. Potestuję różne rozwiązania i coś wybiorę. W ostateczności ja będę jechać rowerem, a dziecko będzie za mną biegło 😜
remover Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Ja bym pozbyłem się bagażnika i opuściłem fotelik. Ale o ile pamiętam po moich synach, to po 15 kg wagi zaczynają się jednak schody. Ciężko jest przy ruszaniu się, zatrzymywaniu się, a ja mam 90 kg.
Monika123 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 Dobra. Dzięki za wszystkie rady. Za późno się obudziłam z tym fotelikiem, dziecko urosło, ja za lekka, brak wprawy, bo nie jeździłam jak dziecko było małe. Nie będę się siłować. Ale patrzcie jakie uśmiechy na ulotce fotelika i jakie duże dziecko siedzi. Ale żeby być dokładnym, to kobieta tylko stoi, a nie jedzie taki off top z marketingiem.
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Wg mnie fotelik jest tylko do przemieszczania się z punktu A do punktu B, a nie do jeżdżenia 😀. 14 godzin temu, Monika123 napisał: Mówisz o sztywnym holu, czy hol typu follow me? Ja mówiłem o tym https://archiwum.allegro.pl/oferta/hol-rowerowy-drazek-holowniczy-trail-angel-3kolory-i6791827765.html (lepszy jeżeli chodzi o holowanie, ale zdecydowanie gorszy jeżeli chodzi o sam transport) i https://rent.decathlon.pl/l/60b9d407-04c5-4396-ac33-9e6c542562ce (dokładnie na odwrót).
marcesco Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Z mojego doświadczenia, a woziłem dwójkę dzieci już zdecydowanie za późno na fotelik. Jestem wprawiony ale przeszliśmy na przyczepkę gdy moja córka miała 4 lata.
JWO Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Co do holu, to trzeba pamiętać, że dzieci w tym wieku lubią usypiać podczas jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.