fraczekem Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Witam, Poszukuję roweru trekkingowego, głównie na dojazdy do pracy ok. 10 km w jedną stronę oraz na weekendowe wypady z dzieckiem poza miasto. Dodam, że nie miałem styczności z rowerem od lat. Wzrost 180 cm, 85 kg wagi. Zastanawiałem się nad Batavusem ewentualnie Krossem. Który z tych rowerów byłby lepszy, a może zupełnie coś innego? https://www.rowerystylowe.pl/p-14566/batavus-dinsdag-sport-8/w-33654/meski-czarny-metalik-57 https://kross.eu/pl/rowery/turystyczne/trekking/trans-8-0-czarny-szary-polysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Weź pod uwagę że ten Kross waży ok 18 kg, to jest bardzo dużo nawet jak na w pełni wyposażony rower. Przykładowo Deca ma mieszczuchy które ważą w okolicach 14. Np: https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-elops-ld-900-meski/_/R-p-305017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraczekem Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Dziękuję za odpowiedź, chciałbym żeby to był możliwie najlepszy rower w tej cenie. Na długie lata. Domyślam się, że waga jest bardzo istotna. Co myślisz na temat tego Batavusa? Słyszałem, że rowery holenderskie są dosyć solidne i trwałe. Sory za takie pytania, ale kompletnie nie mam pojęcia na temat rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Nie jestem specem od rowerów miejskich ale Elops jest na pewno najlżejszy z najlepszym napędem z w.w. rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyMaciej Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Także jestem za Elopsem. Alternatywnie Diamant Elan: https://sprint-rowery.pl/rower-trekkingowy-diamant-elan-her-2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 W dniu 1.06.2022 o 21:17, fraczekem napisał: Słyszałem, że rowery holenderskie są dosyć solidne i trwałe. A co tam jest "holenderskiego" oprócz napisu na ramie? Rama ci w żadnym treningu nie pęknie a pozostałe graty są powszechnie dostępne i stosowane przez innych producentów - z tym, że nie ma nic za darmo, im części lepszej jakości tym rower droższy. Rowery za podobną kasę są po prostu porównywalne jeśli chodzi o jakość/trwałość, kwestia dobrania konkretnego modelu który najlepiej pasuje do twoich potrzeb geoemetrią, dodatkowym wyposażeniem itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 W dniu 1.06.2022 o 15:04, fraczekem napisał: Poszukuję roweru <ciach> na dojazdy do pracy ok. 10 km <ciach> oraz na weekendowe wypady z dzieckiem poza miasto <ciach> a może zupełnie coś innego? Przeczytałem sobie Twój wpis... zastanowiłem się chwilkę i zadałem sobie pytanie co ja bym zrobił mając do wydania 4tys na rower na dojazdy do pracy i przejażdżki z dzieciakiem gdzieś tam w weekend... No 18kg trekking to by to nie był... no chyba że ten weekend z dzieckiem to objazd Bieszczad z namiotem i to co tydzień... miejskim rowerem (poza tym że w ogóle bym go nie chciał) to drugiej części Twoich potrzeb (wypady poza miasto) też bym raczej nie chciał realizować... zresztą to też będzie kloc niezależnie jaki to będzie model i jakiej marki... Za 4tys można kupić przyzwoitego fitnessa (czy jak to teraz modnie się nazywa "gravela z prostą kierownicą") i będziesz miał rower bez rzeczy które tylko zawadzają (w opisanym przez Ciebie sposobie użytkowania roweru - a nie że w ogóle - bo bywają przydatne). Dodatkowo rower będzie ważył połowę (tak połowę) tego co waży tani trekking. np. taki rower: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-octane-one-gridd-flat-pd21408/?v_Id=136755&gclid=EAIaIQobChMIyMeLwuaQ-AIVmhh7Ch3VxgL_EAQYASABEgLIJvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spilner Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 To ja się chętnie podłączę do tematu. Nie jestem specem, tylko bardziej laikiem... Przeglądając forum, założyłem też post z moimi potrzebami i jestem przekonany niemal w 100 % do fitnessa - spełnia on wszystkie moje wymagania. Jednak jest problem z dostępnością dla Marin DSX 2 orac CUBE SL ROAD. @abdesign, czy masz może jeszcze jakieś propozycję co do konkurencyjnych rowerów w tej klasie ? Budżetowo, mogę dołożyć trochę więcej niż wspomniany Octane One. I czy widelec karbon vs aluminium to duża różnica w komforcie jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Cytat I czy widelec karbon vs aluminium to duża różnica w komforcie jazdy? Zależy od konkretnego widelca - bo nie liczy się tylko sam fakt, że jakiegoś tam w jakiejś tam części włókna użyto, więc od niemal żadnej... do kolosalnej. Fittnes to nie do końca mój wybór... ale dostrzegam, że to jest chyba najmniej doceniany rower a przy okazji spełniający potrzeby chyba największej ilości użytkowników (to jest moje prywatne zdanie) Jak nie Road SL od Cuba to może Roadlite od Canyona? Na stronie mają że w wakacje będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spilner Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Czołem ! Wracam do tematu. Mianowicie, udało mi się dowiedzieć, że CUBE SL ROAD PRO oraz MARIN DSX 1 będzie dostępny w Lipcu. MARIN DSX 2 najwcześniej w połowie Sierpnia - chociaż cuda się zdarzają, taką informację dostałem od kilku dealerów. I teraz chciałem się trochę poradzić. Wszystkie 3 rowery wydają się spoko i wygląd dla mnie jest jak najbardziej ok.. Czy jako mało doświadczony rowerzysta odczuję różnicę między DSX1 a DSX2 ? I jeszcze może i głupie, (ale przed wydaniem 5000 chce wiedzieć na co) czym się różni seria MARIN DSX od CUBE SL ROAD PRO? Z góry dzięki za Waszą nieocenioną pomoc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.