Skocz do zawartości

[Koła] Dobre aluminiowe vs Carbonowe Bontrager Aeolus Elite 35 TLR disc CL

quako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Chciałbym zaczerpnąć waszej opinii.

Streszczenie mojej historii:

Posiadam koła składane (DT Swiss R460 na piastach DT 350 SP i szprychach Dt Swiss competition 28H/28H, disc brake), ale przy wadze 87 (było 93, docelowo będzie 80) czuję, że dosyć mocno pracują.

Chciałbym sprawdzić coś sztywniejszego. Mam dostępne dwie opcje:

1) Składane (DT Swiss RR511 na piastach DT 350 SP i szprychach Sapim CX-ray 28H/28H)

2) Gotowce (BONTRAGER Aeolus Elite 35 TLR disc CL 24H/24H) - https://strefasportu.pl/pl/p/Zestaw-kol-BONTRAGER-Aeolus-Elite-35-TLR-disc-CL/14605

Wagowo wyjdą bardzo podobnie, około 1700g.

I teraz pytanie do was, które waszym zdaniem będą lepsze (nie sugerując się ceną)?

Pozdrawiam,

quako.

Napisano

Skoro czujesz, że relatywnie dobre koła pracują, to bym szedł w karbon. Widać masz na tyle dużo mocy, że karbon nabiera sensu. Nie wiem czy koniecznie w te bontragera, bo to już obszary cenowe evanlite czy innych polskich kołodziejów.

Napisano

Kwestia kasy. Chcesz wydać mniej składaj alu, chcesz wydać więcej kup karbon.

Ale czy przy karbonie warto stawiać na bontragera i to jeszcze 35mm to bym się mocno zastanowił, stosunek wysokości stożka do masy jest delikatnie mówiąc słaby. Za 3 stówki więcej np. dandyhorse ma model, który również przy 35mm waży 1440 a przy masie podobnej do bontragerów będziesz już miał 55

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...