boryssobieski Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Cześć wszystkim. Poszukuję roweru MTB do 4k. Planuję nim jeździć głównie po ścieżkach leśnych i polnych a i po asfalcie czasami pojeżdżę (ale raczej będę unikał). Nie będzie to ściganie się ani jakieś hardkorowe jeżdżenie. Z podzespołów to fajnie by było żeby napęd był typu 1x11 (na szybkości mi nie zależy za to wolę podjechać pod duże wzniesienie niż schodzić z roweru). Ważne oczywiście są hamulce szczególnie w moim przypadku bo ważę 115 kg ale świadomy jestem faktu że za 4k w rowerach teraz niczego konkretnego nie montują. Moją uwagę przykuły Romet Mustang M6, Kellys Spider 90 i Kross Level 4.0. Na chwilę obecną Mustang jest faworytem bo cenowo spox i dożywotnia gwarancja na ramę (które robione są w Polsce) Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Wrzucaj linki. W tej cenie pasuje, żeby rama miała nowoczesne standardy, czyli taper i sztywne osie. Popatrz na ofertę Decathlonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwardo123 Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Od 3 lat jeżdżę na hardtailu od KTM i robi robotę może jest droższy o te 500 zł od konkurencji, ale czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Modelu nie podam, bo chyba już nie robią + ceny przed inflacją były dużo niższe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Poleciały te ceny do góry w cholerę. Teraz za 4k sztywnych osi i lepszego amorka niż sprężynowy nie uświadczysz a budżetu więcej naciągnąć nie mogę bo już to zrobiłem heh... Trza było rok temu Cube Analoga brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 16 godzin temu, Edwardo123 napisał: ale czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Chciałem dopytać w szczególności o ręczny montaż - czego on dotyczy? 🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwardo123 Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Chodzi o to, że każdy rower jest ręcznie składany przez 1 lub 2 ludzi w fabryce i tak wysyłany do sklepów. A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 To tych dwóch ludzi ile ręcznie składa jeden rower? Tak mi zalatuje Rolls-Royce `m 🤣. To już wiem dlaczego one takie drogie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwardo123 Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Wiesz co nie wiem dokładnie, bo znajomy pan jest jednym z dystrybutorów w Wawie i czasami przy serwisie sobie coś tam gadamy. Ale pewnie od 2 do kilku godzin. Zależy od modelu, napędu itd. Ktm ma w ofercie rowery z bezprzewodowym napędem od SRAM i na to też schodzi trochę inaczej z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Każdy producent ma swoją bajkę marketingową. W Deklu np. zaczyna się z reguły tak: "Nasz zespół inżynierów..." albo "Nasz inżynier, pasjonat .... opracował ten .... ". Marin ma "Made for fun" tylko czyj - mój, serwisanta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Najlepszym rowerem do 4000 zł jest prawdopodobnie Indiana Storm X7: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 14 godzin temu, Edwardo123 napisał: Ale pewnie od 2 do kilku godzin. To by już dawno splajtowali... 16 godzin temu, Edwardo123 napisał: A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów. Podaj przykład takiej fabryki. 14 godzin temu, Edwardo123 napisał: Ktm ma w ofercie rowery z bezprzewodowym napędem od SRAM Nie on jeden. Dałeś się nabrać w marketingowy bełkot, o którym napisał @spidelli 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Indiana i Decathlonik wyglądają spoko tylko z dostępnością trochę ciężko. Co myślicie o rowerach Cube AIM SL https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/304-rower-cube-501510-aim-sl-4054571355713.html EX https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/283-rower-cube-501450-aim-ex-4054571355539.html?gclid=Cj0KCQjw4uaUBhC8ARIsANUuDjWaztmN3hmIrjZrguu12PBzbwObxSvboEKjurQu7GPUcHKAfG7_feEaApn-EALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Oba uginacze najprostsze sprężynowe tylko z różnych stajni... Różnica jest w napędzie. Dla mnie 1x10 byłby od razu całkowicie odrzucony, ale jak Tobie pasuje to sugeruj się wyglądem. Taper jest, ale sztywnych osi brak. Cena 👎. Jakby do tego 2x9 wrzucił jakiś powietrzny amorek to coś by z tego było 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Orbea MX30 2021 wygląda fajnie. Na Aledrogo za 3890 zł nowa. Napęd 2x10 na deore do mnie przemawia coraz głośniej Już się pogodziłem z tym że sztywnych osi ani lepszych uginaczy od sprężyn nie dostanę za 4k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-bh-spike-3-0-pd22777/ Chciałeś 1x11 😀. Kwestia odpowiedniego rozmiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Kurczę fajny ten BH ale marki nie znam. Solidne rowerki robią? Tak odnośnie napędów to podjazd na blacie 32 i zębatce 51 bedzie lżejszy niż na blacie 26 i zębatce 42? Naprowadzi ktoś jak to się oblicza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Solidne. Poza tym przy Twojej wadze ważniejsze są z pewnością koła niż rama. 32/51 = xx i 26/42 = xx. Tam gdzie wychodzi mniej tym lżejsze przełożenie bądź np. http://www.bikecalc.com/gear_speed Jak widać różnicy praktycznie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Dzięki za naprowadzenie. Jeśli chodzi o koła to na co zwracać uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Raidon to całkiem sensowny, podstawowy widelec powietrzny. Jego sporą zaletą są górne golenie z anodyzowanego aluminium zamiast powlekanej (lub nie) stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 7 minut temu, boryssobieski napisał: Jeśli chodzi o koła to na co zwracać uwagę? W tym budżecie, a i nawet wyższym 99,9% producentów na tym oszczędza. W miarę solidne koła daje Unibike i Indiana do jakiś modeli pakuje WTB. Generalnie jak Ci się skończą to musisz myśleć o czymś solidniejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwardo123 Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 6 godzin temu, chudzinki napisał: To by już dawno splajtowali... Podaj przykład takiej fabryki. Nie on jeden. Dałeś się nabrać w marketingowy bełkot, o którym napisał @spidelli 😀. Tylko mówię jak się reklamują, rower kupiłem bo mi się podobał, a to jak się reklamują... każda firma wciska Ci coś lub w jakiś sposób naciąga fakty. Może przy budżecie 50k nie będzie to zauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Cytat Tylko mówię jak się reklamują, rower kupiłem bo mi się podobał, a to jak się reklamują... każda firma wciska Ci coś lub w jakiś sposób naciąga fakty. 23 godziny temu, Edwardo123 napisał: Chodzi o to, że każdy rower jest ręcznie składany przez 1 lub 2 ludzi w fabryce i tak wysyłany do sklepów. A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów. W dniu 1.06.2022 o 17:26, Edwardo123 napisał: czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Coś mi się jednak wydaje że to Ty jesteś posiadaczem generatora marketingowego crapu... KTM? Że niby manufaktura i butik? A skąd! Modele w cenie "dla ludzi" to przeciętna, drogawa niczym niewyróżniająca się masówka... ps. Chociaż trzeba przyznać że Revelator Alto przyjemnie się prowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryssobieski Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Po godzinach rozkminy jednak padło na Orbea MX30. Niestety w moim budżecie cudów dzisiaj nie na kupię a ten ma jednak ciekawszy napęd (szersze spektrum przełożeń niż w 1x11 które chciałem na początku) i gwarancję dożywotnią na ramę. No i nawet ładny jest ten niebieski kolorek 😉 😅. Dzięki wszystkim za pomoc i za garść ważnych informacji. Pojeżdżę na Orbei i zobaczę czy mnie wciągnie a gdy tak się stanie wtedy założę nowy temat typu Rower mtb za 6k Pozdro. Temat można chyba zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.