Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Właśnie zauważyłem, że linka przedniej przerzutki Shimano Acera Top Swing jest popękana i wygląda na to, że przy śrubie mocującej. Jak temu zaradzić na przyszłość? W instrukcjach Shimano jest pokazane proste ułożenie linki, jednak w necie znalazłem też zdjęcie z linka owiniętą wokół zacisku https://guide-images.cdn.ifixit.com/igi/ZFJJuhuhFUULFjOk.huge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Nie ściskać za mocno, a końcówkę najlepiej zalutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 I używać lepszych linek, nie tych najtańszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 to była tzw. nierdzewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Linki to tania część eksploatacyjna która zakładasz, przykręcasz i następnym razem gdy odkręcasz to najczęściej do wymiany. W czym ci to przeszkadza, że się końcówka lekko rozplotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Ucinać przed ostatecznym dokręceniem. Jak mocno dokręcisz a potem utniesz, to jest jakaś szansa że sie rozejdzie. Strzelam także, że ze za mocno dokręcasz. Korzystaj z instrukcji. Producent wie lepiej niż losowa osoba w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 12 minut temu, RabbitHood napisał: Linki to tania część eksploatacyjna która zakładasz, przykręcasz i następnym razem gdy odkręcasz to najczęściej do wymiany. W czym ci to przeszkadza, że się końcówka lekko rozplotła? Na zdjęciu jest tylko fragment. Dale jest pęknięcie - praktycznie połowa drucików pękła. Nie dawało się już wrzucić łańcucha na największą tarczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Słabej jakości linka (pewnie już zmęczona życiem), zbyt mocno ściśnięta. Kupić lepszą linkę, śrubę dokręcić zgodnie z zaleceniami producenta przerzutki i tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 10 minut temu, Thomlodz napisał: Na zdjęciu jest tylko fragment. Dale jest pęknięcie - praktycznie połowa drucików pękła. Nie dawało się już wrzucić łańcucha na największą tarczę A jeśli tak to zwracam honor! Pewnie przyczyną jest tak jak koledzy piszę - słabej jakości linka. Ja u siebie od lat dokręcam w miarę mocno i pierwszy raz widzę taki efekt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Godzinę temu, sznib napisał: a końcówkę najlepiej zalutować stara szkoła jest najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 tyle, że nierdzewki lutuje się trudniej - trzeba uzyć pasty zamiast kalafonii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Nigdy nie lutowałem i nie widzę potrzeby. Ostre nożyce do drutu i problem nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Prawie nikt będący w Twoim wieku nie lutował ale kiedyś to była norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Akurat lutować z grubsza umiem i kiedyś nawet lutowałem linkę. Nadal twierdzę że to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Wymieniłem linke i dokręciłem z wyczuciem zgodnie z Waszymi sugestiami. A co do lutowania to z ciekawości poszukałem w necie i wyskoczyła m.in. taka ciekawa dyskusja https://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/775181-soldering-end-bicycle-shift-brake-cable.html I przypadkowo odkryłem amerykański klej do butów (jeden z forumowiczów zanurzał w nim końcówki linek), którego cena powala https://monument.pl/product-pol-13714-Klej-do-butow-Shoe-Goo-109-4ML-Clear.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Klej do butów, powiadasz? A gdyby tak klejem do gwintów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Na poważnie to chyba już lepiej epoksydowym dwuskładnikowym Piszą jeszcze o rurkach termokurczliwych - sprawdzałem kiedyś gdy brakło mi końcówek do zaprasowania - niestety łatwo się ześlizgują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Klej do gwintów to nie jest klej. To tylko taka nazwa, na dodatek funkcjonująca chyba tylko w Polsce. Istnieje już rozwiązanie. Końcówka linki i kombinerki. Zaczynacie wynajdować koło na nowo. Można jeszcze użyć kleju CA jak ktoś ma nadmiar pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Sa jeszcze specjalne praski do tego celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Ja sobie zrobiłem ze starych kombinerek z okrągłymi końcówkami. Mam zaznaczone dwa miejsca, więc ślad zawsze jest taki sam, mniejszy lub większy w zależności od potrzeby. No i nie jest to ostre wcięcie, tylko półokrągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Panowie, najprostszym i najtańszym sposobem na zapobieganie rozszczepiania się linki jest zamontowanie końcówek. Nie zdarzyło mi się przez naście lat jazdy, żeby jakakolwiek linka pękła z powodu złego dokręcenia. Jedna mnie się odkształcała a i na mniej, jednej bardziej rozchodziły się druciki a innej mniej. Więcek zależy od jakości i wielu linki niż od przykręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Niestety w ostatnich czasach jakość wielu wyrobów bardzo się pogorszyła, a ceny wzrosły. Nie tylko rowerów i części rowerowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Na końcówki stosuję skuwki metalowe. Problemem dla mnie jest rozłażenie linki przy przerzutce. Jak się ma taki talent do regulacji przerzutki jak ja 🤣 i ciągle linkę popuszcza i dokręca (nawet z właściwym momentem) to linka się rozłazi Dlatego ja bym kleił ten fragment w najbliższym sąsiedztwie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 17 minut temu, Thomlodz napisał: Niestety w ostatnich czasach jakość wielu wyrobów bardzo się pogorszyła, a ceny wzrosły. Nie tylko rowerów i części rowerowych Wystarczy kupować sprawdzone produkty. Kupuję wszystko od lat i chyba raz czy dwa miałem sytuację że mi się linka rozlazła. Było to spowodowane złym cięciem. Nigdy nie miałem problemu że mi się rozlazła w trakcie użytkowania. Może dlatego że wymieniam co rok... To tylko linka, czyli splot drutów. Jak tniesz byle czym, to się rozłazi. @spidelli wiele zależy od systemu mocowania linki. Kiedyś dużo bardziej popularne było to, że zarówno na ramieniu przerzutki jak i płytce był rowek. Linka się trzymała ale nie zgniatała. W ostatnim czasie zauważyłem że płytka jest często płaska, więc siłą rzeczy linka się gniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 "Kiedyś dużo bardziej popularne było to, że zarówno na ramieniu przerzutki jak i płytce był rowek. Linka się trzymała ale nie zgniatała. W ostatnim czasie zauważyłem że płytka jest często płaska, więc siłą rzeczy linka się gniecie. " a więc sam zauważyłeś, ze coś sie zmieniło. Na gorsze niestety...Zapewne obnizono koszty produkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.