Skocz do zawartości

[2000 PLN] MTB dla 10 latka 145cm

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki/porady w temacie zakupu roweru (do mniej więcej 2k PLN) dla 10 latka (145 cm wzrostu). Wykorzystanie: miasto, ścieżki leśne. Na chwilę obecną znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-kands-26-stranger-szaro-poma-15-r22-11839839579

Czy jest to dobry wybór, czy może szukać czegoś innego?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc :)

Szukaj czegoś w tym stylu: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-dla-dzieci/rowery-hybrydowe-dla-dzieci/precaliber/precaliber-24-8-biegowy/p/28126/?colorCode=red czyli bez kowadła z przodu udającego amortyzator oraz bez przedniej przerzutki - dziecko i tak z niej nie będzie korzystać. Rower będzie dzięki temu lżejszy i prostszy. Ten który podlinkowałeś waży około 1/3 wagi dziecka. To tak jakby dorosłemu kupić rower który waży 30 kg. Chciałbyś na takim jeździć ? :)

Dzięki za odpowiedź.

Ten który podlinkowałeś to koła 24 dla wzrostu 130-150 czyli trochę mały. Chciałem aby rower miał jakiś amortyzator z przodu, hamulce na tarczach i koła 26 cali (jeśli źle kombinuje to będę wdzięczny za wyprowadzenie z błędu :)) Faktycznie przydałby się jakiś lżejszy rower ale nie wiem czy coś takiego znajdę (trochę już szukam i wyboru za wielkiego nie ma).

Amortyzator ma sens wtedy kiedy jest powietrzny. Poza tym żeby działał musi być dostosowany do wagi użytkownika. Nie wiem jak jest z dostępnością tego typu produktów dla dzieci ale najbardziej podstawowe dla dorosłych kosztują od 700-800 zł w górę a w miarę sensowne zaczynają się od 1000+ zł. Natomiast sprężynowe kowadła tylko je udają i bardzo zwiększają wagę roweru. Rower który podlinkowałem to wzór czego mniej więcej szukać. Generalnie sprzęt dla dziecka nie może być miniaturą roweru dla dorosłego. Przede wszystkim musi mieć rozwiązania które umożliwią zmniejszenie wagi.

Ten Kands jest koszmarnie ciężki. Trek jest zaprojektowany typowo pod dzieci, a nie jest miniaturą 'dorosłego' sprzętu. Jest też znacznie lżejszy. Riverside też niczego sobie i sporo tańszy, więc to do rozważenia. Przede wszystkim taki rower musisz wybrać razem z jego przyszłym użytkownikiem, najlepiej znaleźć gdzieś stacjonarnie opcję jazdy próbnej albo chociaż zobaczenia na żywo. Dziecko ma się na nim dobrze czuć i to jest w takim rowerze najważniejsze 

SUPERIOR RACER XC 27,5

kupiłem taki swojemu 10 latkowi w tym roku ( mój 10 latek jest dość niski ma 138cm ale rower pasuje chociaż nie ukrywam ze te kilka cm więcej i będzie idealnie) niestety wybór i dostępność mocno ograniczona....
dla chrześniaka tez 10 lat ale wyższy bo ma 142cm kupowaliśmy orebe  MX 50 ENT  tez na małej ramie s albo xs nie pamiętam już która dla mojego dziecka była za duża mimo ze to tylko 4cm różnicy wzrostu oba rowery były do kwoty 2500 ale maja koła 27.5 wiec posłużą dłużej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...