Skocz do zawartości

[Koła] Trek Domane, sztywna oś 15 mm na przodzie i zmiana na 12 mm.

xandercage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Posiadam TREK Domane SL z 2019 ze sztywnymi osiami. Z przodu mam 15 mm. Do tej pory jeździłem na seryjnych kołach Bontrager jednak niedawno wszedłem w posiadanie kół Swissride z piastami DT Swiss 350.

W teorii zestaw da się przerobić zmianą nab na 15 mm, w praktyce z tyłu poszło bez problemu, z przodu kupiłem już 3 komplety nab i ciągle coś nie pasuje.

W związku z tym chciałbym przejść na 12 mm. Zasadnicze pytanie brzmi - czy da się wymienić przelotkę i gwint w karbonowym widelcu na odpowiedni dla 12 mm?

Za odpowiedzi lub ewentualne porady z góry serdecznie dziękuję!

Napisano

12x148 z tyłu, 15x135 z przodu.

Nie mam pojęcia skąd. Rower od 1-go właściciela  kupiłem na początku 2020 roku. Nie robił z nim totalnie nic, wszystko było tak jak w specyfikacji fabrycznej.

Co z tym można zrobić?

Napisano
16 godzin temu, Mihau_ napisał:

Taaaaa, na bank tak jest, nie rób sobie jaj. W szosie tylna oś w standardzie boost mtb a przednia fatbike

Voilla!

Nic nie było robione z rowerem. Rower z dystrybucji w Szwajcarii, jesli to ma znaczenie.

20220531_202746.jpg

Napisano
2 minuty temu, Mihau_ napisał:

No i masz ładnie na osi 100x15

Więc gdzie leży problem i co to znaczy "nie pasuje"? I dlaczego napisałeś wcześniej 135x15

Problem leży, jak wcześniej napisałem, w srednicy osi i probach dopasowania nab wiec uznalem, ze spróbuję w druga strone, wg instrukcji kolegi @abdesign

Napisano

Dla nas problem polega na tym... że jak zadajesz pytanie to przedstawiaj precyzyjnie dane wejściowe... bo takich standardów jakie podałeś po prostu nie masz w rowerze, na samym początku wprowadziłeś mylący wszystkich chaos. Masz oś w standardzie 100x15 o długości 138mm a nie 15x135... który to standard również istnieje, tyle że w zupełnie innych rowerach.

Napisano

Tak, moj błąd spowodowany zapewne literówką. Ale teraz juz wiadomo jak sprawa wyglada. Czyli czeka mnie konwersja widelca zamiast kola i w tym kierunku chyba pójdę. Bo nigdy w zyciu nie dojde, jaki dokladnie model piasty mam w rowerze...

Napisano

Nadal nie wiemy co ci tam dokładnie nie pasuje

Jak na razie to w opisie kół nie ma słowa o możliwości konwersji na 15 (a tak mi się wydaje, że przy piastach 370 nie w każdej dało się to zrobić - mam takie same więc sprawdzę kiedy wrócę jutro do chaty) 

Napisano

Nadal nie napisałeś o co tak naprawdę chodzi i na czym polega problem

A tak poza tym grzebać w widelcu w imię piasty dt370 i to jeszcze j-bend? W życiu bym tego nie robił, przepleć koło

Napisano
W dniu 3.06.2022 o 10:25, Mihau_ napisał:

Nadal nie napisałeś o co tak naprawdę chodzi i na czym polega problem

A tak poza tym grzebać w widelcu w imię piasty dt370 i to jeszcze j-bend? W życiu bym tego nie robił, przepleć koło

Problem jest taki, że posiadam widelec i oś na 15 mm oraz endkapy na 12 mm. Strasznie ciężko dopasować do tego endkapy 15 mm, czekam na kolejne i jeśli też nie podejdą, to robię konwersję widelca. Przeplatanie byłoby totalnie bez sensu, bo kupiłem te koła naprawdę po taniości (400 CHF z tarczami Ultegra i oponami Conti 5000 GP) a i w rower nie mam zamiaru inwestować, bo to podstawowy model Domane OCLV 500 na Shimano 105. Czekam na Canyona, wtedy będę kombinował z kołami :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Po miesiącu odgrzewam temat.

Od dwóch tygodni jestem w końcu w posiadaniu właściwych endkapów i korzystam z kół. Potomnym radzę najpierw dobrze wypytać o specyfikację przejściówek, które zamawiają, bo straciłem masę czasu i nerwów przez słabe opisy ww. produktów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...