eustachiusz Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Czy warto kupić ten rower? Mogę go kupić za 3200 zł. Rower ma służyć głównie do jazdy po leśnych ścieżkach i pagórkach, trochę po drogach szutrowych, po mieście i ścieżkach rowerowych, gdy trzeba dojechać do lasu, dlatego chcę 29 cali. Teraz jeżdżę na 26, ale już mnie to męczy, poza tym obecny rower już chyba dożył kresu swoich dni i nie opłaca się go reanimować. Nie zależy mi na marce napisanej na ramie. Bardziej zależy mi na osprzęcie Deore. Jedyne co mnie martwi to 2 lata gwarancji na ramę i trochę to podejrzane. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-5-9-m21-czarny-grafit-r21?utm_source=Criteo&utm_medium=cpc&utm_content=414586&utm_campaign=2022-05&utm_term=Rowery-MTB-gorskie Co to jest amortyzator Rock Shox Judy TK RMT? Nigdzie nie znalazłem wzmianki na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Dopytaj czy to powietrze, ale jakby nie patrzeć to i tak bardzo dobra cena. Tylko rozmiar 21 cali od 180 cm? Hmmm... O ramach nic złego nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Powietrzny jest na pewno tu: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21 Też go rozważam, ale nie wiem czy potrzebny mi amortyzator powietrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 X7 ma już sztywne osie, więc choćby dlatego warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 No i jeszcze kwestia przełożenia. Zastanawiam się czy 36 z przodu i 11 z tyłu mi wystarczy do szybkiej jazdy po asfalcie. Nie zamierzam dużo po nim jeździć, tylko na dojazdy do lasu, ale nie lubię jeździć wolno, bo nominalnie jeżdżę na rowerze szosowym, a ten ma służyć tylko jako odskocznia. Teraz na 26 calach o szybkość nie dbam, bo tam się nie da jechać szybko, ale jak już coś kupować, to bardziej uniwersalnego, ale większej korby z Deore nigdzie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 To musiałbyś szukać 3xx, ale przy 36x11 i kadencji 80 wychodzi 36 km/h, więc luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Pytałem o ten Judy TK RMT, na czacie laska mi odpowiedziała, że powietrzny, z kolei gdzie indziej czytam, że TK to zawsze sprężynowy, a RL powietrzny. I bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Ta Judy jest sprężynowa. Na tym zdjęciu wyraźnie widać pokrętło do regulacji naprężenia wstępnego sprężyny: Zdecydowanie bierz wersję z powietrznym Reconem. Spręzynę powietrzną można o wiele lepiej i łatwiej dostosować do swoich preferencji, zmieniając w niej ciśnienie. W wypadku spręzyny metalowej, jesli kręcenie pokrętłem nie wystarczy, to trzeba ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Mam niewielką wiedzę na ten temat, ale z tego co wiem to "TK" jest tylko oznaczeniem podstawowego tłumika TurnKey. Możesz zawołać użytkownika "Dokumosa" - on powinien wiedzieć 😀. Oooo, w międzyczasie dostałeś odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 A jak jest z serwisem takiego amortyzatora powietrznego? Trzeba coś przy nim robić, a raczej czy można go serwisować samemu? Rowery od zawsze serwisuję sam i nie ukrywam, ze konieczność serwisu zewnętrznego to dla mnie duża wada. Dzisiaj pojawiło się jeszcze coś takiego za 3900. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m21-czarny-brazowy-r21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Judy to gorszy widelec od Recona. Rock Shox udostęnia instrukcje serwisowe do swoich amortyzatorów (można je serwisować samemu bez utraty gwarancji): https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2018-2022-judy-30-recon-service-manual-english.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Zastanawia mniej jeszcze ta Indiana Storm X7. Niby Deore, ale ma jakąś dziwną korbę spoza grupy i hamulce MT400, czyli chyba Acera. Akurat na hamulcach bardzo mi nie zależy, bo nie praktykuję ostrych zjazdów, tylko czy się nie rozsypią roku? Warto w to wchodzić? https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 99,9% rowerów w tej, i wyższej, cenie ma hamulce podobnej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachiusz Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 A co to za korba FC-MT500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Poza grupowa, odpowiednik deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi