spidelli Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Witajcie, mam problem z identyfikacją korby, tarcz i suportu. Sprawa dotyczy dwóch rowerów: 1) Marin Gestalt 2 (rocznika (2020) 2) Marin Cortina AX1 (rocznik pewnie 2018/2019) Obydwa rowery mają klamki, przerzutki i kasety HG-500, 11-34T Tiagra. Ad 1) Producent roweru podaje takie informacje: Crankset: FSA Gossamer, MegaExo Spindle, 50/34T Bottom Bracket: FSA MegaExo Threaded Oględziny roweru wnoszą tyle, że pojawia się informacja BCD 110. Suport: MegaExo BB-6200, BC 1,37”x24T Ad 2) Crankset: FSA Gossamer Compact, 46/36T Bottom Bracket: FSA MegaExo Threaded Oględziny: korba – BCD 110 suport - MegaExo BB-8681, BC 1,37”x24T Znalazłem w sieci stare katalogi z 2018 i 2019 r. 2018: https://issuu.com/fsa-fullspeedahead/docs/2018_dealer_catalog_____fsa__vision Korby ni cholery nie mogę zidentyfikować, bo Gossamery z katalogu są na 4 śrubach…. Tarcze chyba znalazłem do Gestalta: Wreszcie suporty: Wygląda na to, że mieli różne serie, SMN = Shimano? Znalazłem coś takiego: ...albo: Wobec powyższego mam prośbę o: 1) zidentyfikowanie korb, tarczy suportów, 2) wskazanie ew. zamienników od Shimano (Gossamer to ponoć ekwiwalent 105) – jako części zamiennych, 3) wskazanie opcji związanych ze zmiękczeniem napędu w Cortinie – opcją jest zdobycie korby Fsa Energy Modular 386Evo 46/30 – bagatela 1150 PLN; a może po prostu da się wymienić samą tarczę – na jakieś 30 zębów? Pięknie dziękuję za uwagę i ewentualne porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Z tego co słyszałem i sam szukałem, korby FSA są kompatybilne tylko i wyłącznie z ich tarczami. Jeżeli chodzi o suport, jeżeli oś ma 24mm średnicy, to powinny pasować produkty Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 No to na ten moment mogę małe tarcze zamienić między rowerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Korby FSA są dość popularne w fabrycznych rowerach, a ta Gossamer nie wygląda na złą. Zdecydowanie na plus że pasują suporty Shimano. Jeżeli dojdziesz jakoś do ładu z zębatkami, to ja bym ich nie ruszał. Co innego gdybyś miał model Omega, taki co ja. To jest taka tandeta, że wyleciała po kilku wyjazdach na nowym rowerze. Pamiętaj jeszcze o przedniej przerzutce. Ona obsługuje różnicę maksymalnie 16T. Także do tej korby 46T możesz wsadzić 30T o ile znajdziesz, ale do 50T już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) Dzięki za pomoc, to ćwiczenie jest bardziej teoretyczne, chcę się dowiedzieć, co to za osprzęt. Jeśli miałbym cokolwiek zmieniać teraz to ew. mała tarcza w Cortinie; choć to też nie jest mus. Gossamer to ma być odpowiednik 105, a Omega - Tiagry, wg wyżej linkowanego katalogu i Tiagra raczej nie ma drążonej osi. Napędy są spoko tylko tak przyszłościowo się przymierzam - jak trzeba będzie coś wymienić - jak to skala zmian. Edytowane 28 Maja 2022 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albarash89 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Mam ten sam rower, zmieniałeś już coś? Powoli przymierzam się do zakupu tarcz i jak na razie tylko na Aliekspres widzę chyba tanie zamienniki. Oryginały co znalazłem na Alledrogo są za drogie moim zdaniem. 50T za 414zł, 34T za 170zł... No i te nie mam 100% pewności, że będą pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 W dniu 28.05.2022 o 10:38, spidelli napisał: BCD 110. no to możesz zębatki włożyć jakie chcesz od shimano. W dniu 28.05.2022 o 11:27, Gość napisał: korby FSA są kompatybilne tylko i wyłącznie z ich tarczami. jak masz bcd 110 to wsadzisz tam wszystko, najwyżej trzeba pilnikiem tarczę dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września I jak się zamienniki sprawują? Mam w szosie Caad 10 korbę FSA Gossamer Pro, BB30, 50/34t. Jak jest z przednią przerzutką, mogę dać 36 zamiast 34t i np. 52 zamiast 50, albo 48t? Co myślicie o tych alu blatach z ali? Szukam raczej tańszych zamienników 🙄 Korba oczywiście na 5 śrub i 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 3 Września Autor Udostępnij Napisano 3 Września Ja jeszcze nic nie wymieniałem - póki co korby ani tarcze się nie zużyły ale czuwam Prawdopodobnie będę w celował coś grupowego - Tiagra czy GRX... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi