Skocz do zawartości

[bagażnik] bagażnik na rower dachowy i warunki atmosferyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zakupiłem bagażnik dachowy z uchytami oczywiście na rowery. Nie szaleję z nimi na górze, jadę ostrożnie, nie przekraczam 100 km/h bo nie mam gdzie.

Ale pytanie jakie mieliście doświadczenie z warunkami atmosferycznymi, np. przy jak dużym wietrze nie jechać z rowerami? Wiadomo że przy halnym nie ma co, ale 50-70 km/h to już za dużo? Mieliście już takie podróże? :D

Myślę że to przede wszystkim kwestia uchwytów, jakie posiadasz. Z tymi lżejszymi, delikatniejszymi być może coś się może wydarzyć.

Z tymi bardziej solidnymi (Barracuda) nie przejmuję się silnym wiatrem, a na autostradach - jeśli zależy mi bardziej na czasie niż na oszczędzaniu paliwa - jeżdżę z prędkościami autostradowymi. Nie słyszałem o przypadku zwianiu rowerów z bagażnika przez wiatr, a jeden przypadek który znam z pierwszej ręki, gdzie rowery spadły na autostradzie z dachu, spowodowany był niewłaściwym montażem.

Szy.

W zeszłą sobotę jechałem Alfą Giuliettą z dwoma rowerami zamontowanymi w uchwytach gdzie rower łapie się za widelec. Miałem pod wiatr i to całkiem mocny. Jechało się nie najgorzej, ale hałas był odczuwalny (mam szklany dach w aucie) Spalanie momentami dochodziło do 12 litrów 😆

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...