Gość Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Cześć, mam w gravelu zaciski Ultegra BR-R8070, ostatnio były one przekładane z szosy i albo ja, albo serwis chyba zalał klocki które są zamontowane, bo hamulce piszczą "niczym zarzynane prosie", w szczególności w końcowej fazie hamowania. Klocki to L02A, oryginalne żywiczne z radiatorami. Próbowałem czyścić tarcze, klocki, nieco przejechać je papierem ściernym, ale niestety nadal piszczą w niebogłosy więc raczej trzeba będzie wymienić - zresztą nie są już nowe. Pytanie co warto wybrać? Na pewno nie chcę metalików. Nie jestem ciężki, poza tym to jazda szosowa/gravelowa, przerabiałem już w innym rowerze tego typu metaliki i to się nie sprawdzało, bo siła hamowania była słaba - one po prostu nigdy nie miały okazji się rozgrzać. Tymczasem z tymi żywicznymi problemów nie było, siła ok, nawet w Karkonoszach w zupełności do wszystkiego starczało. Dostępność oryginalnych L02A lub L03A jest delikatnie mówiąc słaba (a jak są to w naprawdę absurdalnych cenach) więc zastanawiam się co wybrać z zamienników. Widziałem na allegro np. XLC czy Kellysa, ale nie wiem, czy to dobre wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Ze swojej strony mogę polecić Swiss Stop lub Kool Stop. Nie są tanie ale są dobre: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/klocki-okladziny/tarczowe/.kool-stop,swiss-stop/?attr[533]=44670&sort=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Odnośnie polecanych klocków jest całkiem spory temat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 22 godziny temu, lukasamd napisał: Cześć, mam w gravelu zaciski Ultegra BR-R8070, ostatnio były one przekładane z szosy i albo ja, albo serwis chyba zalał klocki które są zamontowane, bo hamulce piszczą "niczym zarzynane prosie", w szczególności w końcowej fazie hamowania. Klocki to L02A, oryginalne żywiczne z radiatorami. Próbowałem czyścić tarcze, klocki, nieco przejechać je papierem ściernym, ale niestety nadal piszczą w niebogłosy więc raczej trzeba będzie wymienić - zresztą nie są już nowe. Pytanie co warto wybrać? Na pewno nie chcę metalików. Nie jestem ciężki, poza tym to jazda szosowa/gravelowa, przerabiałem już w innym rowerze tego typu metaliki i to się nie sprawdzało, bo siła hamowania była słaba - one po prostu nigdy nie miały okazji się rozgrzać. Tymczasem z tymi żywicznymi problemów nie było, siła ok, nawet w Karkonoszach w zupełności do wszystkiego starczało. Dostępność oryginalnych L02A lub L03A jest delikatnie mówiąc słaba (a jak są to w naprawdę absurdalnych cenach) więc zastanawiam się co wybrać z zamienników. Widziałem na allegro np. XLC czy Kellysa, ale nie wiem, czy to dobre wybory We włoskim ridewill żywiczne l03a były po 16€. Dlaczego serwis miał zalać klocki? Odpowietrzali układ? Powiedziałbym że raczej zacisk może cieknąć, co jest dość powszechnym zjawiskiem. Tłok mógł się ukruszyc lub pęknąć, jest ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Tak, były odpowietrzane bo zarówno przód jak i tył musiały być cięte - tak stara jak i nowa rama mają wewnętrzne prowadzenie i bez tego nie dało się puścić przewodów, w nowym na dodatek jest też tak w widelcu więc mimo że dało się ściągnąć bez żadnych problemów, tak założyć już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi