x7fire Napisano 26 Maja 2022 Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Jakiś czas temu na trasie trafiłem dwa przebicia opony ( Continental Terra Speed TR), jedno większe, drugie malutkie. Mleko (Stans) uszczelniło po chwili oponę. Od tego czasu przejechałem już paredziesiąt kilometrów, opona trzyma cieśnienie i ogólnie jest ok, poza jedną rzeczą - wokól tych przebić wychodzi wilgoć. Zakładałem, że to mleko, no bo co innego by to było, choć te plamy wokół przebić nie są białe, bo by bylo widać na czarnej oponie (dodaje fotke jednego z nich). Oponę zdjąłem, większą dziurę jeszcze podkleiłem od środka łatką i zalałem świeżym mlekiem, ale problem pozostał, mimo że też po tej operacji trochę pojeżdziłem. Zastanawiałem się czy może mleko nie jest "zepsute", no ale pierwotnie uszczelniło przebicia więc raczej nie. Więc teraz to już w ogóle jestem w kropce, bo z obu przebić nadal wychodzi wilgoć - z tej podklejonej dziury też. Jest szansa ze łatka nie trzyma szczelnie, ale średnio chce mi sie wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Maja 2022 Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) A piszą że z Trezado z biegiem czasu oddziela się woda, jednak ten fantastyczny Stans też się rozwodnił. Nie ma się co przejmować ten stan może utrzymywać się miesiącami, efekt pocenia się występuje czasami w oponach o cienkich ściankach lub gdy opona parcieje i pojawiają się mikro pęknięcia na jej powierzchni które widać dopiero pod lupą. Są mleczka rekomendowane do opon o cienkich ściankach i do opon o grubszych. Trezado ma w swojej ofercie coś takiego. U mnie od setek kilometrów mam ten efekt po wyciągnięciu jakiegoś druta i nie przejmuję się tym bo powietrze nie schodzi. Edytowane 26 Maja 2022 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Ten typ tak ma. Ogólnie Stans ładnie zakleja ale poci się w miejscach nacięć oponki. Widoczne jest to szczególnie gdy rower postoi jakiś czas. Co ciekawe powietrze nie uchodzi. Sprawdzone na różnych oponkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Mam dokładnie to samo, też terra speed i trezado. Nie wiem czemu ta opona tak się przebija, ale mam na każdej po paręnaście punktów które się pocą, momentami z opony aż kapie. Zgaduję, że to zagęszcza mleko w środku (bo wilgoć ucieka na zewnątrz) i przez to jest ono coraz mniej skuteczne na robocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Nie zagęszcza. W przypadku Trezado zostaje "twaróg" przylepiony do opony i trochę rzadkiego płynu. Trezado to najgorszy syf jakiego używałem i zastanawiam się, jakim cudem oni jeszcze trzymają się na rynku... Gdyby było 50% tańsze niż Stan's czy inne produkty dobrej jakości, to byłoby to jakoś uzasadnione, ale cena jest porównywalna, jeśli czasami nie wyższa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 A można do trezado dolać stansa, czy to bez sensu? Do tej pory używałem tylko trezado, ale te wszystkie mikroprzebicia w oponie tak naprawdę ciągle są niezaklejone, skoro wilgoć tamtędy ucieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Zawsze można, tylko pytanie z jakim efektem. Ja bym nie próbował, szkoda towaru. Opona i tak będzie do wyrzucenia po Trezado, nie da rady jej oczyścić. U mnie dwie takie stoją i czekają na ostateczną próbę szczotki drucianej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Pytanie, czy Stans Race nie będzie lepszym rozwiązanie od zwykłeg Stansa? PS u mnie Conti ma podobne objawy. Na tylnej gumie mam kilka takich mokrych punktów. Używam zwykłego Stansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Zależy do jakich zastosowań. Na pewno będzie trzeba częściej dolewać. Ja bym spróbował wymieszać Race ze zwykłym i chyba tak zrobię przy kolejnym komplecie opon, bo z MucOffa też jestem średnio zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Stansa race nie można wlewać strzykawką i w ogóle on jest przez producenta polecany na jedną imprezę, a nie dłuższy czas. To jest sposób żeby przedobżyc, chyba, że ktoś się ściga. Wczoraj zmieniałem oponę, która była mocno poszarpana (jedna dziura zatkana robaczkiem, jedna zaklejona i kilka takich, co się uszczelniły) i pociła się Stansem w wielu miejscach. Ciśnienie trzymała dostatecznie (pompowanie raz na tydzień) ale choć była na nowo zalana w połowie sierpnia, to wczoraj była tam już tylko odrobina mleka. W innych oponach tego producenta (mamy w 3 rowerach Maxxixy) nie było pocenia, a wystarczało nam mleka na cały sezon. Wniosek dla mnie - jak się poci to ubywa i trzeba pilnować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 @Wojcio a to znasz => https://allegro.pl/oferta/dodatek-uszczelniajacy-x-sauce-spin-bits-150g-12380947243?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ODU2MTQwZWEtODI5ZS00MWU3LWIxZTUtNjUyMzAxZGRlY2E1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6d4e97c1-1a48-4c7f-9a38-9d491b816304 Ciekawe, czy można dosypać do Stansa, czy trzeba używać mleka X-Sauce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 1 godzinę temu, Wojcio napisał: Stansa race nie można wlewać strzykawką i w ogóle on jest przez producenta polecany na jedną imprezę, a nie dłuższy czas. To jest sposób żeby przedobżyc, chyba, że ktoś się ściga. Wczoraj zmieniałem oponę, która była mocno poszarpana (jedna dziura zatkana robaczkiem, jedna zaklejona i kilka takich, co się uszczelniły) i pociła się Stansem w wielu miejscach. Ciśnienie trzymała dostatecznie (pompowanie raz na tydzień) ale choć była na nowo zalana w połowie sierpnia, to wczoraj była tam już tylko odrobina mleka. W innych oponach tego producenta (mamy w 3 rowerach Maxxixy) nie było pocenia, a wystarczało nam mleka na cały sezon. Wniosek dla mnie - jak się poci to ubywa i trzeba pilnować. Wlewałem strzykawką i miałem rok. Nic się nie bryliło, nie wysychało a dziury łatało. Po demontażu opon dało się je wyczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Jak mi producent pisze: „Musi być wlewany bezpośrednio do opony Nie jest kompatybilny ze strzykawką lub innymi metodami instalacji przez zawór Aby uzyskać najlepszą wydajność, sprawdzaj uszczelniacz co 2 tygodnie” To nie mam powodu, by nie wierzyć. (Dotyczy Stans race). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) A jak to jest z trwałością mleka? Miałem 80ml trezado w Schwalbe G-One allround, przez 3 lata nie zrobiłem żadnej dolewki, nic mi się nie pociło, ciśnienie trzymało. Teraz w Conti po 1000km opona spocona w stu miejscach, powietrze schodzi w 2-3 dni, już mnie to wnerwia. Wymieniłbym oponę już teraz, ale jak mam na początku kolejnego sezonu bawić się znowu ze ściąganiem opony, jej czyszczeniem i zalewaniem świezym mlekiem od nowa to mam takie paraliżujące wewnętrzne fuj, że chyba jednak przemęczę się na conti do zimy i nową oponę założę dopiero na wiosnę... 🙄 Edytowane 11 Października 2023 przez grissley 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 To pocenie to u mnie wygląda tak: Przy czym takich miejsc jest kilka, na podłodze kałuża. Obstawiam, że po tygodniu połowa mleka staje się już twarogiem. Na Schwalbe nic takiego się nie działo - ciekawe, czy to wina opony, że się może z mlekiem nie dogaduje, czy jakas wadliwa partia nabiału mi się trafiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 (edytowane) A ty dziur w tej oponie nie masz ? Umyj ja, powieś rower na stojaku i oblec mydlina. Nie ma chyba opcji żeby taka ilość mleka mogła wydostać się z nie uszkodzonej opony. Może gdzieś po kolcach głogu lub róży poleciałeś. Mleczylem już kilka kompletów opon. Jedne się pocily na ściankach bocznych, ale takiego wycieku nie widziałem nawet po przebiciu . Edytowane 14 Października 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Mam całe mnóstwo dziur w oponie. po każdej jeździe pojawiają się kolejne - niesamowite, w jakim tempie to się dzieje. Nie wiem, co ją tak dziurawi. Ale wszystko to są mikrodziurki, powinny się przecież uszczelnić. No i niby się uszczelniają, ale cały czas cieknie z nich woda (nie mleko, woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 To chyba sam sobie odpowiedziałeś. Opona jest do wymiany bo łapie dziury od samego stania. Może to jakiś leżak z magazynu i się rozłazi ? Nie wiem czy zmiana mleka coś tu zmieni bo to wygląda jakby przez sito leciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 Mikropęknięć też u siebie na G-one bitach mam całe mnóstwo, co prawda opony mają już jakieś 5,5k przebiegu ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem, tyle że ja używam zwykłego Stansa. A tak wygląda jak dłużej nie używany rower. @grissley Zobacz jak będzie ze Stansem, jak będzie tak samo to dokończ te opony już lepiej na dętkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 53 minuty temu, PawelW84 napisał: Opona jest do wymiany bo łapie dziury od samego stania. Może to jakiś leżak z magazynu i się rozłazi ? . Opona ma miesiąc. To już trzecie conti które tak się dziurawi, każde kupowane skąd inąd... Panaracer już czeka na wymianę, ale intryguje mnie zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 Moje Conti mają to samo. Na tylnej oponie kilkanaście takich miejsc. Rower postoi dzień lub dwa i pojawiają się mokre plamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 No to bardzo możliwe że Conti nie dogadują się z mlekiem. Dobrze wiedzieć by na przyszłość tych opon unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 @Mandoleran do tego moje już powoli zmieniają się w slicki. Najechane 2k km Zamówiłem Pirelli na promocji w Canyon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi