jgx Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 Cześć może źle szukam ale nie mogę znaleźć rowerów na które teoretycznie powinien być spory popyt - chciałbym crosa (nie treking na miasto a raczej krosa na ścieżki leśne i miasto), chciałbym żeby był na pasku z piastą alfine 8. koniecznie amor jakiś w miarę przyzwoity najlepiej powietrze, reszta osprzętu jakaś w miarę przyzwoita od Alivio w górę. Znalazłem coś takiego niemieckiego (wyleciała mi marka z głowy ale tylko z badziewnym osprzętem, słabym widelcem i na nexusie. Dlaczego nie ma takich crosów jak podałem - czyżby pasek i alfine wykluczały spokojną jazdę w łatwym terenie? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 A jeździłeś kiedyś w terenie, nawet lekkim z piastą Alfine 8? Jeśli nie to spróbuj, a będziesz wiedział dlaczego W skrócie: masa napędu skumulowana w okolicy tylnej osi, do tego inny system zapadek niż w klasycznym bębenku, utrudniona/niewskazana zmiana biegów pod obciążeniem, szału nie ma choć się da. Takie rowery o których wspomniałeś - drogie (powietrzny amor, piasta wielobiegowa, pasek) z nastawieniem turystycznym, dla kogoś poruszającego się głównie po drogach, szlakach rowerowych to nisza, są kierowane głównie do zamożniejszego turysty w średnim wieku - a ten wybiera rower określany jako trekkingowy, z bardziej wyprostowaną pozycją, w pełni wyposażony itd. O pasku zostało już sporo napisane na forum, możesz poszukać. W skrócie - nie jest wcale taki bezobsługowy, do tego wymaga zastosowania specjalnej ramy, a trzy - warunki terenowe mu nie służą. Cytuj
Wojcio Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 (edytowane) Mam rower z Nexusem-8 (łańcuch) - da się w terenie, ale jak Mike pisał - inaczej to chodzi niż przerzutka - można zmienić bieg na postoju (fajne w mieście) ale nie trakcie walki. Ale mi też się marzy rower, o jaki pytasz - lżejszy niż mój. Jak masz kasę - zobacz tu - zrobią ci jaki chcesz: https://locabikes.pl/Crossroad-Black Edytowane 24 Maja 2022 przez Wojcio Cytuj
MikeSkywalker Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 No właśnie, waga! Chcąc mieć lekki rower trzeba iść w kierunku wyższych grup, droższych komponentów - ciężko to osiągnąć w przypadku piasty z biegami. A dopiero taki daje frajdę z jazdy w terenie. Sporo jeśli chodzi o wybór pomiędzy przerzutkami/Alfine/Rohloffem definiuje właśnie styl jazdy. Ktoś jeżdżący spokojnie, chciałoby się powiedzieć po emerycku wybierze piastę. Ktoś z zacięciem choć trochę bardziej sportowym postawi na przerzutki. Cytuj
zekker Napisano 25 Maja 2022 Napisano 25 Maja 2022 A ja powiem, że przy odrobinie wprawy zmiana biegów będzie lepsza niż w klasycznym napędzie. Przy przerzutce trzeba przekręcić korbą, zmusić koło do jazdy, żeby biegi weszły. Tutaj wystarczy odpuścić, ba można zrobić na chwilę stójkę i zrzucić na lżejsze. Jedyny problem, to klikana manetka nie pozwalała na zmianę kilku biegów na raz, trzeba było klepać w wajchy. Wady to masa, cena, mniejsza sprawność, mała rozpiętość przełożeń lub jeszcze drożej. Mogą występować problemy z uślizgiem, przeskakiwaniem piasty. Ciężko mi powiedzieć, czy to tylko kwestia zużycia, czy też silnej nogi. Jak portfel bez dna, to można rozejrzeć się za rowerami ze skrzynią Pinion-a. Cytuj
Turysta123 Napisano 13 Listopada 2022 Napisano 13 Listopada 2022 Cześć Ostatnio piłuję Piniona Trochę to drogi interes ale jak dobrze trafisz to idzie coś wyrwać . Skrzynia jest genialna ,oczywiście ma sporo wad które dyskwalifikują ją w różnych sytuacjach . Nie nadaje się do jazdy agresywnej XC bo pod napięciem łańcucha nie zmienisz biegu , trzeba zdecydowanie odpuścić ,im niższy bieg tym wyraźniejsze musi być puszczenie korb . Nie mam z tym problemu bo zawsze oszczędzałem napęd MAM C1,12 I P1,9 CR Mają podobny rozstaw biegów ,różnią się tylko ilością przełożeń . Całość jest zamknięta w szczelnej skrzyni i nic poza zmianą oleju praktycznie nie robisz . Oczywiście problemy zaczynają się gdy musisz wysłać ją do serwisu . Musisz mieć zarejestrowaną skrzynię z wiadomego źródła inaczej nic z tego ! No i musisz mieć drugą na zmianę bo sobie nie pojeździsz Ogólnie jeśli jesteś gotowy wydać trochę kasy to zdecydowanie polecam . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi