spidelli Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Ja proponowałbym zacząć od gwarancji (chyba że już poczyniłeś jakieś nieodwracalne zmiany - zeszlifowałeś lakier itp.). Jak odrzucą, to wtedy zostaje rzeźba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Dzięki panowie, zaczynam od gwarancji. Ból że będzie to trwało. Teraz po asfaltach i szutrach będę śmigał fullem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca Tamta historia zakończyła się tak, że dostałem nową ramę. Teraz znowu nie wiem czy nie będę musiał reklamować. Przesyłam kilka zdjęć (jakość nienajlepsza). Zauważyłem to, gdy oglądałem odprysk lakieru w jednym miejscu. Pęknięcie(?) znajduje się na łączeniu górnych widełek z rurą podsiodłową. To jest tak małe, że trudno zauważyć. Ale minimalnie czuć też pod paznokciem. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Lipca Udostępnij Napisano 21 Lipca Moim zdaniem pęknięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca Wg mnie też, ale jak to mogło pęknąć? Ważę w granicach 80kg. To przecież nie jest dużo, średnia waga. I takie cyrki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 21 Lipca Udostępnij Napisano 21 Lipca Po zdjęciach to pęknięcie. To też headlands karbonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca Tak. Dwa lata temu wymienili mi na tą właśnie ramę i znowu wychodzi, że pęknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 21 Lipca Udostępnij Napisano 21 Lipca Jak masz sztycę wysuniętą ponad limit to waga nie ma tu większego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca Nie no, bez jaj. Sztyca siedzi jeszcze dobre kilka cm głębiej. Do maxa mógłbym wyciągnąć ją jeszcze prawie 5,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Lipca Udostępnij Napisano 21 Lipca Jak dokładność wymiarowa średnicy otworu w ramie i dokładność wymiarowa sztycy są "typowo rowerowe" to nie trzeba być szczególnie ciężkim by pęknąć ramę w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca (edytowane) Sztycy nie wymieniałem, jest ta, którą dał producent. Ale może jest to jakiś trop. Nie znam się na tym, jaka powinna być róznica w wymiarze otworu i ramy, żeby to działało jak należy? Edit: Przed chwilą wyjąłem sztycę, przeczyściłem ją i otwór w ramie i zamontowałem ponownie. Sztyca wpada do środa, zatrzymuje się na naklejce, którą kiedyś przykleił mi bikefiter. Kiedy sztyca jest w ramie, ale bez dokręcania zacisku, ma jeszcze delikatny luz na boki. Edytowane 21 Lipca przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 22 Lipca Udostępnij Napisano 22 Lipca To nie twój problem, jeśli masz sztycę daną od producenta. Marin ma sporo wpadek z ramami, niedawno głośna akcja, wymyślili, że to mtb nie zrobią moska na widełkach z tyłu. Hurtowo pekające ramy. Skoro to 2 awaria to weź rękojmię, zwrot kasy i tyle. Rynek się już uspokoił, masa promocji, za kasę jaką wydałeś na ten bubel kupisz coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Lipca Udostępnij Napisano 22 Lipca Cytat To nie twój problem, jeśli masz sztycę daną od producenta. Trochę jednak Twój, bo ponosisz koszt jakim jest przestój w użytkowaniu roweru i stres związany z procesem reklamacji. W dobrej jakości rowerze oczekiwałbym luzu sztycy w otworze nie większego jak 0,2mm i pola tolerancji owalności nie większej niż 0,1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 22 Lipca Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca Zgłosiłem już do Motor-land. Wysłałem zdjęcia i potrzebne dokumenty, teraz czekam na odpowiedź. Rękojmia to dwa lata, które minęły w maju. Luz jest na pewno większy niż 0,2 i to sporo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Rama wymieniona na nową. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 28 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Po wymianie ramy na nową mam pewien problem. Mechanik powiedział, że naciągnął trochę wózek przerzutki, nie wiem o co chodzi. W każdym razie już dwa razy spadł mi łańcuch z przedniej tarczy. Tarcza 38, owalna. Napęd 1x. Ale to nie ma znaczenia, wcześniej nigdy to się nie zdarzyło. Stało się to ostatnio dwa razy, przy zmianie biegów. Miałem wrażenie tak jakby zaciągnęło wózek, łańcuch stał się luźny i spadł z zębatki. To moje przypuszczenie. Ktoś coś, jakiś pomysł o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Problem z sprężyną naciągającą wózek lub sprzęgłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Wczoraj mialem wyłączone sprzęgło, więc chyba nie to. Co do sprężyny nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Wyłączone sprzęgło będzie powodowało okazjonalne spadanie łańcucha w napędzie 1x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Albo zjechana przednia zębatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Jeśli mechanik powiedział, że coś z wózkiem to pytaj jego dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia dzięki panowie, w przyszłym tygodniu idę z tym do mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi