lokatylokacz Napisano 21 Maja 2022 Napisano 21 Maja 2022 Cześć, chciałem prosić o pomoc. Muszę wymienić tylne koło w Unibike Viper GTS z 2015 roku. Kupiłem dokładnie to Koło 28 allegro, ale okazało się że oś jest za krótka. Mierząc starą wyszło mi że ma około 145mm. Tutaj pojawiają się 2 pytania. 1 czy to będzie pasowało Inne koło z piastą i 2 czym się różni "Długość montażowa" od "długości osi"? Długość montażowa jest to wszystko bez wystającego gwintu z piasty czy jeszcze jakoś inaczej? PS Przy okazji czy to ma jakieś znaczenie czy koło ma 32 czy 36 szprych? Patrząc okiem laika im więcej tym lepiej dla wytrzymałości? Pozdrawiam, LoK
uzurpator Napisano 21 Maja 2022 Napisano 21 Maja 2022 Z tyłu masz na 99.99% rozstaw 135mm. Tzn - pomiędzy hakami koła w ramie powinno być 135mm prześwitu. Prawdopodobnie jest więcej ( 136 do 138 ) i koło będzie 'ściągać' haki do szerokości nominalnej. Piasta za to na pewno ma właśnie 135mm szerokości pomiędzy końcami które opierają się o ramę. Jeżeli ma mniej, to będzie to piasta szosowa, która miały 130mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.