Skocz do zawartości

[Hol] Follow me

Monika123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem holu follow me. Czytałam jak go zamontować na tylnym kole, ale nie wiem, czy będzie to pasować do osi na nakrętki w gazeli Rometa. Piasta to JoyTech JY-734 aluminiowa. 

W Tym artykule poniżej napisali, że oryginalną szpilkę samozamykacza trzeba zamienić na tą z zestawu follow me. Zupełnie się nie znam na rowerach i nie wiem czy oryginalną oś gazeli da radę zamienić na tą z follow me. Może ktoś już to instalował albo wie czy tu się uda? 

https://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6204/hol-rowerowy-follow-me---opinia-o-produkcie-wrazenia-z-uzytkowan

Napisano

Nie da się. Piasta jest na nakrętki, a nie szybkozamykacz, potrzebna byłaby spora modyfikacja lub wymiana koła.

Jeszcze raz zerknąłem na artykuł i wynika z niego, że są dostępne jakieś adaptery. Najlepiej poszukać w oficjalnej specyfikacji/na stronie producenta.

Wychodzi na to, że trzeba użyć tego: https://www.centrumrowerowe.pl/adapter-do-osi-pelnej-follow-me-3-8-pd18170/

Upewnij się, czy na pewno masz tylne koło z piastą na nakrętki, bo specyfikacja to jedno, a praktyka - drugie. Widzę po zdjęciach, że rometowskie Gazele mają różne systemy mocowania kół w zależności od modelu i rocznika.

Napisano

Hej,

tak się składa, że jestem współautorem tego artykułu. Wrzuć zdjęcie piasty tylnej, spróbuję ocenić czy potrzebujesz jakiegoś adaptera. Generalnie zasada jest taka:

- jeśli masz zwykłą szpilkę na szybkozacisk - wymieniasz na standardowy zacisk z holu

- jeśli masz sztywną oś piasty - kupujesz drogi adapter

- jeśli masz oś pełną, np. taką (followme-adapter-do-osi-pelnej-3-8%5B2%5) musisz zakupić któryś z adapterów do osi pełnej, w odpowiednim rozmiarze (najczęściej jest to adapter 3/8" czyli ten - https://www.sklep.dzieciakiwplecaki.pl/?167,followme-adapter-do-osi-pelnej-3-8-

Najlepiej sprawdzić w specyfikacji roweru lub zapytać w serwisie. A jak masz możliwość to podjechać i sprawdzić, bo czasami wymagany jest M10.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oś wygląda na typowe 3/8. 

Czy ten hol wymaga, żeby dziecko już samodzielnie jeździło na 2 kółkach, czy jak w wieku 4 lat jeździ z bocznymi kółkami, to możemy używać tego holu? Oczywiście bez bocznych kółek.

IMG_20220602_082536.jpg

Napisano

Ja nie osiągam większych prędkości. Chciałabym tylko dojechać do przedszkola 1km i wrócić do domu tym zestawem, ale już bez dziecka. Ewentualnie jakaś jazda po parku max 1 godzina.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłam hol follow me. Założyłam z adapterem 3/8. Ale jest jakoś krzywo. Ta czarna plastikowa osłonka od holu nie jest na środku opony tylko jakby jest bardziej w lewo. Czy tak ma to wyglądać, czy mój rower nie pasuje do holu, czy mam odkręcić któraś nakrętkę?

IMG_20220610_161811.jpg

IMG_20220610_161748.jpg

Screenshot_2022-06-10-16-12-42-165_com.miui.gallery.jpg

IMG_20220610_161835.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...