Skocz do zawartości

[Rower] Przeróbka/upgrade starego crossa na miejski pomykacz

Czeczen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że do roweru mam sentyment i chciałbym, żeby ze mną został na dłużej. Jest to Author Horizon, rocznik okolice 2000r. Rama Cr-Mo na kołach 28. Ze względu na mały wypadek (wymuszonko - przy robotach drogowych uciekłem z asfaltu na świeżo wysypaną powierzchnię) tylne koło zamieniło się w zygzak a widelec wygiął się do przodu na wysokości hamulca. Raczej widać to na zdjęciu. Trochę go odgiąłem żeby jakoś wrócić do domu..

DSC_0460.thumb.JPG.90b87535b483d21a49673a8fe31ae7f6.JPG

Rower wisiał na ścianie od roku i czekał aż nabierze mocy urzędowej. Chciałbym zmienić widelec, mostek na jakiś z mniejszym kątem, wywalić rogi. Zmienić kółka na jakieś inne no i tutaj pierwszy problem. Jest wolnobieg. A kaseta na 7 rzędów to raczej niespotykana. Jak to sensownie obejść? Pierwszej zębatki nie używałem i tak, mógłbym używać 2-8 tylko czy manetka ogarnie. Druga sprawa cantilevery. O dziwo hamowały bardzo dobrze i spokojnie bym je zostawił. Ogólnie osprzęt chodzi bardzo dobrze, rower nie ma dużego przebiegu. Przyjemnie mi się na nim jeździło. Fajna, smukła rama i 12kg wagi. Oponki oryginalnie były coś koło 700x35c, zmieniłem na 28c i elegancko. Rower ma być tylko i wyłącznie na asfalt, ewentualnie jakaś ubita ścieżka. Proszę o jakiś głos rozsądku, ewentualnie co by było warto zrobić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...