Skocz do zawartości

[3000 + 1500zł] Dwa rowery crossowe, czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć szukam dwóch rowerów dla siebie i żony. Raczej na niewymagające weekendowe przejażdżki (ja może trochę więcej w tygodniu by podbudować kondycję)

Dla siebie szukam czegoś większego i bardziej wytrzymałego (193cm 110kg) powiedzmy z budżetem 3000zł.

Dla żony (170cm) czegoś co pozwoli raz w tygodniu przyjemnie pojeździć, tutaj budżet 1200-1500zł ponieważ żona sama nie chce by więcej wydawać na sprzęt,  a sama nie wie ile pojeździ.

Dystanse maksymalnie 30-40km jednorazowo, prawdopodobnie to będzie też tygodniowe maksimum. Trasy lesiste/szuter/żwir w około 50%, pozostałe 50% to typowo miasto/ścieżki rowerowe.

Zastanawiałem się nad rowerami z unibike dla siebie, wybór jednak jest dosyć duży i nie wiem na co powinienem tutaj patrzeć, mój ostatni rower to ten jeszcze z komunii.. Ewnetualnie taki wpadł mi jeszcze Merida M-Bike CRS 15-D

Dla żony nie mam pojęcia, pewnie evado 1.0 już nie dostanę w takim budżecie.

Napisano

Tematów o crossach do 3 tyś było na forum ostatnio dużo .  Poczytaj  ale i tak najważniejsze co możesz zobaczyć i dotknąć w sklepie stacjonarnym . Chyba każdy rower w tym budżecie będzie miał napęd 3x8 czyli na kasecie , amor Suntour i jakieś hydrauliczne tarczówki . Ta Merida o której wspomniałeś ma raczej słabe hamulce i zupełnie niestandardowy łańcuch . Tzn nie wiadomo ile wytrzyma . To nie dramat bo każdy prędzej czy później trzeba wymienić . Ten prawdopodobnie prędzej . Między rowerami za 2,3 tyś , a tymi za 3 może być już spora różnica więc lepiej droższy . Unibike jest jak najbardziej dobrą opcją bo przy twojej wadze będziesz na granicy dopuszczalnej wagi innych marek . Uni ma dopuszczalne obciążenie 140 kg ( rower + jeździec + bagaż ) , Trek 136 , a Marin nie podaje ale to ( ponoć ) mocne rowery .

Co do roweru dla żony , jeśli waży do 70 kg i będzie używać roweru rekreacyjnie to od biedy możesz kupić coś z napędem na wolnobiegu . Choć zawsze lepiej szukać napędu na kasecie , ew nawet jeśli na wolnobiegu to z szybkozamykaczem QR .

Napisano

Polecam Unibike crossfire gts, sporo mozesz poczytac na forum o tym modelu. Ja mam 190/90 i kupilem na ramie 23. Mega wygodny, dobre hamulce, przerzutki 2x9, w sumie wszystko czego potrzeba do rekreacyjnej jazdy. Tylko teraz budzet troche ponad 3tys, ale warto. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...