marcin3miasto Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Witam przymierzam się do zakupu pierwszego gravela. Cel wycieczki jedno dwu dniowe dystanse 200-300 km. Pierwszym wyborem był Canyon Grizl ale ze względu na dostępność zacząłem szukać czegoś innego. Moją uwagę przykuł RIDLEY KANZO ADVENTURE 2.0 (https://www.bike4race.pl/product-pol-1936-Rama-gravel-RIDLEY-KANZO-ADVENTURE-2-0-kolor-KAD-01Bs-Burnt-Orange-Jeans-Blue-Dark-Yellow.html). Chciałbym zapytać użytkowników tego modelu jak on się sprawuje i czy spełnia ich oczekiwania. Dodam że przewertowałem internety i fora, ale chciałbym poznać opinie zwykłych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Ale jakich ty "opinii" oczekujesz? Czy rama się złamała w połowie? Zawsze mnie to ciekawi. Każdy ma inne potrzeby, inną anatomię i to, że ja jestem zadowolony z jazdy na rowerze x nie znaczy że ty również będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin3miasto Napisano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 @Mihau_zdaję sobie sprawę że każdy swoje chwali, jeśli chodzi o anatomię to można załatwić to u fittera. Jak wyżej pisałem szukam gravela na dłuższe wycieczki . Mieszkam na pomorzu wiec mam płaskie trasy typu R10 i sporo fajnych ścieżek w TPK. Interesują mnie opinie ludzi, którzy jeżdżą na tym modelu. Co im w nim nie pasuje co by zmienili i czy jest wart swojej ceny czy lepiej zainwestować w coś droższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Ale tu nie chodzi o to co kto chwali. Po to masz na rynku dziesiątki modeli o różnych geometriach żeby dobrać rower do swoich potrzeb. Fitting jest do robienia kosmetycznych zmian a nie ratowania po totalnie nietrafionym zakupie. Powtórzę się, każdy ma inne potrzeby. Sam musisz wiedzieć co jest dla ciebie istotne. Chcesz wyjeżdżać na dwa dni to bierzesz ze sobą bagaż. Co będziesz zabierał, gdzie spał, jak to mocował. Masz w ridleyu sporo punktów montażowych na ramie ale jeśli chciałbyś zamontować bagażnik i sakwy to już będzie trudniej. Jeśli będziesz woził dużo szpeju to moze lepiej poszukać stali. Jest napęd 1x, nie każdemu to pasuje. Ja jadąc z tobołami wolałbym mieć jednak ciaśniejszą kasetę więc już model by odpadł. Można rozmawiać o wadach, zaletach, ewentualnych zmianach jakie mogą ułatwić życie ale trzeba mieć do tego jakiś punkt odniesienia i określić preferencje. Na razie jesteśmy na etapie "rower jak rower" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Cytat jeśli chodzi o anatomię to można załatwić to u fittera U fittera to się koryguje niuanse dobrze dobranego roweru (pod względem geometrii pod siebie i swoje trasy)... albo jest się ignorantem. Mi pasuje - Ty się zesrasz, Tobie pasuje ja się zesram - tak działają i tak się kończą internetowe porady których oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 BTW zanim kupisz za 10k rower nie mając o tym większego pojęcia a przebąkujesz coś o fittingu to zainteresuj się uslugą "doboru ramy". Poustawiają cię na jakimś retulu i będziesz parametry roweru jakiego potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 W Trójmieście jest cycling planet. Nie dość że to dealer Ridleya, to jeszcze oferują bikefitting oraz personalizację roweru (czyli że jak wyjdzie Ci że potrzebujesz korbę 165mm zamiast 170mm to Ci tę korbę wymienią w cenie kupionego u nich roweru. Sądzę że na jazdę próbną też się dogadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin3miasto Napisano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 @KSikorskidzięki za informacje, mam plan się do nich wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Zdecydowanie polecam cycling planet, kupowałem u nich swojego kanzo, w cenie dostałem inną kierownicę i koła, Świetna obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi