Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Tani amor czy sztywny karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, kilka tygodni temu przesiadłem się z auta na rower i właściwie poruszam się nim wszędzie (praca,zakupy,turystyka). Poruszam się głównie po asfalcie, ale z racji bliskości gór(Podbeskidzie) zdarza się jazda po leśnych ścieżkach i pagórkach. 

Jeżdżę Scottem Sub Speed 30 2014 i tak naprawdę tylko po ścieżkach rowerowych albo nowo wylanym asfalcie jeździ mi się komfortowo. Rower jest bardzo sztywny i twardy, właściwie jadąc droga czuje nawet "placek błota na asfalcie". Postanowiłem poprawić komfort i zmieniłem opony 1 1/8" na 2,1". Co mogę jeszcze zrobić? Myślę o przednim widelcu (budżet 1k), aktualnie mam sztywny aluminiowy i wiem, że aluminiowe widelce cechuje bardzo duża sztywność. Co w moim przypadku i budżecie będzie miało większy sens wymiana widelca na karbonowy czy włożenie amortyzatora?  

Zezując na foty z neta wydaje mi się, że rama jest pod sterówkę 1 1/8" zatem wybór widła z wungla pod rychłoupinak będzie dosyć ograniczony.  Stalowe też dobrze robią, byłaby może szansa na punkty mocowania bagażnika albo jeszcze szerszej gumy w połowie budżetu. 

Amor mógłby zbytnio podnieść przód i wyostrzyłby kąt główki co przełożyłoby się na pogorszenie kierowania.  No i waży to-to więcej niż jest z tego pożytku IMO. 

Stal albo karbon, ja innej opcji nie widzę. 2" to naprawdę sporo gumy, i to już zapewnia odpowiedni komfort. W swoim mieszczuchu mam minimalnie węższą oponę, 47c. Wymiana taniego ciężkiego widelca Accenta (hi-ten) na coś lepszego - Salsa Cromoto (CrMo) zupełnie odmieniło ten rower jeśli chodzi o komfort jazdy. Nie wiem jak karbon zachowuje się przy takiej oponie. przy węższej na pewno nie telepie tak jak aluminium. 

Druga sprawa - opona oponie nierówna. Nie wiem czy zależy to od jakości gumy, czy ich "mięsistości" a więc jej grubości ale, wprawdzie w przypadku węższych, bardziej szosowych opon przekonałem się że czasem na tej samej szerokości i takim samym ciśnieniu różne opony dają różne odczucia z jazdy. 

Dzięki, utwierdziliście mnie w przekonaniu, że idę dobrą drogą. Co do opon to kupiłem dość tanie i wydaje mi się ze wystarczające na moje potrzeby opony KENDA Khan K935 29x2,1". Mam zamiar kupić widelec full karbon oraz karbonową kierownicę (moja jest trochę za krótka 620mm) i rzuciła mi się w oczy Polska firma Mosso, może ktoś coś o niej powiedzieć?  Bo nie znalazłem zbyt wielu informacji a maja karbonowe widelce i kierownice w dobrych cenach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...