pio92kem Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Cześć, jaka max szerokość opony można założyć do szosy Trek Domane 2? Wydaje mi się że powinna się zmiescic 32 w widelec ale czy nie będę musiał wymianiac obręczy? Obręcz teraz jest Bontrager TLR A obecne opony 700x25 c. Ogólnie chodzi mi o to żeby zmienić opony na szersze terenowe żeby nieraz zjechać nim w szutr, taki gravel żeby był. Jakieś porady, ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Wszystko zależy od tego czy masz rower na hamulcach tarczowych czy szczękowych. Ja do Treka Domane AL3 (ta sama rama) na szczękowych przy oryginalnych hamulcach wciskałem opony 32c bez bieżnika albo 30c z bieżnikiem i było jeszcze miejsce na ewentualne błoto ale musisz pamiętać, że taka opona 32c nie daje żadnego komfortu na szutrze a raczej po prostu umożliwia przejechanie go bez jakiś większych problemów. Co do obręczy to na spokojnie na te fabryczne wsadzisz takie opony. Jeżeli masz wersje na tarczach tam 35c wchodzą bez problemu i właśnie od 35c przy tubelessie wg mnie zaczyna się przyjemna jazda na szutrach ale wiadomo, że nigdy na takim road+ nie będzie tak wygodnie jak na prawdziwym gravelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio92kem Napisano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 mam na hamulcach szczekowych (v-brake), bardziej chodzi mi o opone z bierznikiem, ale pewnie na bierzniku bedzie juz jakis wiekszy opór niż bez bierznika ? chodzi mi o to ze jak wypanie mi zjechac z asfaltu na żwirówke to zebym bezproblemowo ja przejechał (kilka km zwirówka) ido momentu jak znowu wjade na asfalt tylko to, nie zamierzam jezdzić po lasach czy innych zakamarkach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Wiadomo, że im wyższe klocki tym większe straty w prędkości a opony pokroju Schwalbe CX PRO na których chwile jeździłem to już były bardzo głośne i prędkość spadła o ok. 3km/h, na zwykłą żwirówkę bym polecał Continentala Contact Speed w wersji 32c, w zupełności wystarczający na szutry a przy tym na szosie nie ma jakiś gigantycznych oporów w porównaniu do opon CX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio92kem Napisano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 dzięki za poradę 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Jeśli masz hamulce shimano to nie ma szans żeby się takie coś zmieściło Poza tym to ty masz fizycznie ten rower, miarkę też na pewno masz więc sobie zmierz co ci wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Trek wsadzał do tych modeli swoje hamulce long reach mieszczące z tego co kojarzę 35c ale ograniczeniem było miejsce w dolnych rurkach tylnego trójkąta i widelec, poza tym od shimano też masz hamulce pokroju BR 451 mieszczące 32c na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorppX Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Podepnę się pod temat. Mam domane 2 ale z tarczami. Siedzi tu opona 32C na obręczach 21mm(chyba średnicy wewnętrznej). Czy na taką obręcz wejdzie opona 28C czy trzeba wymieniać obręcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Wejdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Na obręcz 21mm wewnętrznej miałem założone opony 25 (gp 5000) i nie było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi