Bugsymus Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Cześć, Szukam roweru do regularnego jeżdżenia po mieście i okazyjnego wypad za miasto na 20-30 km (po szosie, utwardzonym piasku i lesie bez większych górek). Nie jestem pewien jakiego typu rower będzie dla mnie najlepszy. Mało jeździłem w ostatnich latach więc chciałbym coś w miarę uniwersalnego by wrócić do regularnej jazdy. Nie mam specjalnych preferencji co do pozycji kręgosłupa. Nie potrzebuję koszyka ani dodatków. Jak już jeżdżę to lubię depnąć więc myślałem o czymś lekkim, ale też w mieście często nie ma do tego miejsca. Przejrzałem podobne wątki na forum i przewijały się rowery: Marin Muirwoods Marin KENTFIELD 2 Riverside 920 Giant Roam Disc 2 Który z nich jest najlepszy pod moje kryteria? Czy ewentualnie polecicie coś innego? Wzrost 175 waga 79, sylwetka zbita. Z innej beczki, po przejrzeniu kilkudziesięciu wątków, jestem pod wrażeniem jak świetnie funkcjonuje to forum. Dużo wartościowych porad i pomocy, złośliwości. Niespotykana rzecz w internecie w dzisiejszych czasach Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Do takich zastosowań amortyzator jest zbędny, jednak rowery crossowe w niego wyposażone są łatwiej dostępne i jest ich większy wybór. Ja jestem fanem sztywnych widelców i jednorzędowych napędów. Takie połączenie daje prosty, niezawodne, tani w eksploatacji i uniwersalny rower, który preferowanej przez Ciebie jeździe sprawdzi się w każdych warunkach. Takie są oba wskazane przez Ciebie Mariny, niestety chyba aktualnie niedostępne. Sam zresztą kupiłem Muirwoodsa w tym roku i gorąco polecam (choć nie jest najlżejszy, ok 13kg). Kentfield z racji aluminiowej ramy na wadze pokaże trochę mniej, napęd mają taki sam, innej marki są hamulce i Kentfield ma bardziej "gravelowy" brzeżnik, opony w Muirwoodsie są raczej "miejskie". Aktualnie (3199zł) jeżeli chodzi o tabelki i stosunek cena\wyposażenie nie do pobicia jest Riverside 920, rozmiar M będzie dla Ciebie idealny (jestem Twojego wzrostu i miałem niższy model Rverside'a) . Można się przyczepić do linek na wierzchu czy wyglądu (ale to sprawa względna), jednak w tej cenie nic z powietrznym amorkiem nie znajdziesz (a jeżeli chcesz amortyzację to tylko powietrzna). https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 @Artur85dzięki wielkie. Widzę, że na stronie Decathlona jest on w sekcji 'rowery damskie' - czym w tej sytuacji się różni damka od męskiego? EDIT: Widzę, że Marin jest dostępny tu https://bikerstudio.com.pl/pl/p/MARIN-Muirwoods-RC-2021/5349 Czy to lepszy sprzęt od Riverside? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 15 Maja 2022 Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 @Bugsymus To jest Muirwoods RC, zupełnie inny rower, mniejsze koła, napęd w piaście itp. Mi chodziło o tego https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-muirwoods i tak, jest gorszy od riverside 920, ale nigdy bym ich nie zamienił 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 @Artur85ok dzięki za sprecyzowanie. A jeszcze wpadł mi w oko(nieco droższy) merida crossway 300. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/3053/crossway-300 Jest warty dopłacenia tych paru stówek? Wizualnie(choć to nie jest kluczowe kryterium) podoba mi się bardziej niż riverside Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 15 Maja 2022 Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Nie warto dopłacać, bo ma amor sprężynowy, który jest ciężezy i mniej sprawny, do tego napęd 3x pomimo że deore, to ja wybrałbym 1x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 @Artur85 tu jest używka, wygląda okej Twoim okiem? https://allegrolokalnie.pl/oferta/rower-29-stal-cromo-4130-marin-muirwoods-2021-m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 15 Maja 2022 Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Z tą ceną to go trochę poniosło, rocznik 2021 kosztował w granicach 2700 zł.. nowy i nie widzę żeby cokolwiek w niego doinwestował. Chociaż z drugiej strony rocznik 2021 będzie coraz trudniej dostać a to może być jedna z ostatnich okazji bo od 2022r. ten model zupełnie się zmienił (geometria/napęd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Faktycznie. Jest szansa, że edycja 2022 jeszcze trafi w tym roku do polskich dystrybutorów? Pewnie wróżenie z fusów ale nie wiem jak często sklepy robią restocking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 15 Maja 2022 Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Wróżenie z fusów, najlepiej to podzwonić po sklepach i będziesz miał info z pierwszej ręki. Skontaktowałbym się w pierwszej kolejności z Motor-Landem bo to jest wyłączny importer Marina, z tego co rozumiem to do nich pierwsze trafiają wszystkie rowery a później są rozsyłane do dealerów w całej polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 @keltutak zrobię, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugsymus Napisano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Dzwoniłem do Motor-Landu i Kentfield 2 będzie z powrotem w dystrybucji 15/07 a Muirwoods 15/08 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.