Skocz do zawartości

[2500-3500] 80% miasto 20% szosa+las

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam roweru do regularnego jeżdżenia po mieście i okazyjnego wypad za miasto na 20-30 km (po szosie, utwardzonym piasku i lesie bez większych górek).

Nie jestem pewien jakiego typu rower będzie dla mnie najlepszy. Mało jeździłem w ostatnich latach więc chciałbym coś w miarę uniwersalnego by wrócić do regularnej jazdy. Nie mam specjalnych preferencji co do pozycji kręgosłupa. Nie potrzebuję koszyka ani dodatków. Jak już jeżdżę to lubię depnąć więc myślałem o czymś lekkim, ale też w mieście często nie ma do tego miejsca.

Przejrzałem podobne wątki na forum i przewijały się rowery:

Marin Muirwoods

Marin KENTFIELD 2

Riverside 920

Giant Roam Disc 2

Który z nich jest najlepszy pod moje kryteria? Czy ewentualnie polecicie coś innego?

Wzrost 175 waga 79, sylwetka zbita.

Z innej beczki, po przejrzeniu kilkudziesięciu wątków, jestem pod wrażeniem jak świetnie funkcjonuje to forum. Dużo wartościowych porad i pomocy, złośliwości. Niespotykana rzecz w internecie w dzisiejszych czasach :)

Dzięki

Do takich zastosowań amortyzator jest zbędny, jednak rowery crossowe w niego wyposażone są łatwiej dostępne i jest ich większy wybór.

Ja jestem fanem sztywnych widelców i jednorzędowych napędów. Takie połączenie daje prosty, niezawodne, tani w eksploatacji i uniwersalny rower, który preferowanej przez Ciebie jeździe sprawdzi się w każdych warunkach. Takie są oba wskazane przez Ciebie Mariny, niestety chyba aktualnie niedostępne. Sam zresztą kupiłem Muirwoodsa w tym roku i gorąco polecam (choć nie jest najlżejszy, ok 13kg). Kentfield z racji aluminiowej ramy na wadze pokaże trochę mniej, napęd mają taki sam, innej marki są hamulce i Kentfield ma bardziej "gravelowy" brzeżnik, opony w Muirwoodsie są raczej "miejskie".

Aktualnie (3199zł) jeżeli chodzi o tabelki i stosunek cena\wyposażenie nie do pobicia jest Riverside 920, rozmiar M będzie dla Ciebie idealny (jestem Twojego wzrostu i miałem niższy model Rverside'a) . Można się przyczepić do linek na wierzchu czy wyglądu (ale to sprawa względna), jednak w tej cenie nic z powietrznym amorkiem nie znajdziesz (a jeżeli chcesz amortyzację to tylko powietrzna).

https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795

Z tą ceną to go trochę poniosło, rocznik 2021 kosztował w granicach 2700 zł.. nowy i nie widzę żeby cokolwiek w niego doinwestował.

Chociaż z drugiej strony rocznik 2021 będzie coraz trudniej dostać a to może być jedna z ostatnich okazji bo od 2022r. ten model zupełnie się zmienił (geometria/napęd)

Wróżenie z fusów, najlepiej to podzwonić po sklepach i będziesz miał info z pierwszej ręki. Skontaktowałbym się w pierwszej kolejności z Motor-Landem bo to jest wyłączny importer Marina, z tego co rozumiem to do nich pierwsze trafiają wszystkie rowery a później są rozsyłane do dealerów w całej polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...