zekker Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Mam 2 pary 540 (2010 z odstępem miesiąca czy dwóch) i jedną 520 (2019). 540 ~38k km (głównie po mieście, cały rok) - luz ręką wyczuwalny ale podczas jazdy nie czuję, blok lata góra dół ale wydaje mi się, że trzymają poprawnie (nie testowałem ostatnio) 540 ~20k km (głównie po lasach i za miastem, ostatni sezon bardziej gravelowo) - luz mniejszy ale chyba były raz serwisowane z wymianą łożysk (niekompletne zapiski...), jw. blok lata i niestety nie trzyma za dobrze, przy sprincie prawy potrafi puścić 520 ~7k km (głównie po lasach i za miastem) - lekki luz na łożysku (być może w serwisie rok temu coś skorygowali, braki w notatkach), jw. bloki telepią się, tu też prawy pedał ma problemy z trzymaniem zwłaszcza jedna jego strona Pod względem łożysk nie narzekam w obu, choć wymiana w 540 była z lekka bez sensu. Na minus 520 szybsze zużycie, wytarcie się. Żeby nie było, jeżdżę z blokami sh56 - wielokierunkowymi, więc łatwiej o przypadkowe wypięcie. Jednak nowe 520 trzymały poprawnie. Bloki ostatni raz zmieniane rok temu, więc nie powinny się jeszcze zjechać (około 3k km). @cervandes@skom25 Możecie coś więcej napisać o tych zacinających się VP? Dociekaliście w jakich sytuacjach blok może się zaciąć, nie chcieć wyjść? Który element w pedale za to odpowiada? To były wasze pierwsze zatrzaski, czy któreś z kolei? Mam vx-2000 i czekają na zamontowanie. Teraz się zastanawiam, w który rower to mniejsze zło full, gross czy mieszczuch. Ma ktoś doświadczenia z innymi pedałami, np. Look X-Track, Exustar PM211 lub 213? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Na czym polega wymiana łożysk w 520 i 540? Shimano jako część zamienną oferuje tylko kompletną oś, chyba że coś się zmieniło. Można też kupić same kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Może to były same kulki, trochę lat od tamtego serwisu minęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Miałem Look X-Track. Bardzo dobre pedały, ale według mnie system wpinania/ wypinania działa nieco lepiej w Shimano, mimo że bloki są kompatybilne. Tak czy inaczej, można je polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Zdecydowałem się na M540. Dzięki panowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 20 Maja 2022 Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 W dniu 16.05.2022 o 21:32, zekker napisał: @cervandes@skom25 Możecie coś więcej napisać o tych zacinających się VP? Łoj, zapomniałem odpowiedzieć. Nie pierwsze, wcześniej miałem przez 20kkm M520. Umiem jeździć w zatrzaskach, zresztą cóż to za filozofia. Zakleszczenie polegało na tym, że czasem, raz na np 30 razy but przekręcony o kąt 45* normalnie strzelał, jakby był wypięty, ale nie dawało się uwolnić stopy i trzeba było ją wyszarpywać w różnych kierunkach. Zdarzyło mi się tak kilkanaście razy, w tym ten jeden, ostatni w sytuacji, gdy mogło z powodu braku wypięcia dojść do tragedii. Spakowałem i won. Butów miałem dwie pary, M089 i XC61, jedne i drugie to Shimano. Te same buty po przejściu na pedałki XT M8100, podobnie jak w M520 - nigdy nie sprawiły nawet najmniejszych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Maja 2022 Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Cytat Umiem jeździć w zatrzaskach, zresztą cóż to za filozofia. Kwestia przyzwyczajenia i wyrobienia nogi. Na początku pod koniec dłuższych wypadów miewałem problemy z wypinaniem, tak jakby pedały za mocno trzymały lub mechanizm się zacinał (540 żeby nie było, że jakieś wynalazki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Maja 2022 Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 To raczej kwestia brudu. Ja mam ustawione na minimum, bo w Gravelu jest mała szansa przypadkowego wypięcia. Wypinanie i wpinanie jest bardzo lekkie i w Shimano nigdy nie miałem problemu. Za to w Look, zaliczyłem dwa razy glebę, mimo że to było rok temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Maja 2022 Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Wtedy też tak myślałem, że po tych powiedzmy 60km naleciało w nie syfu i się ciężej wypina. Tylko teraz miewam bardziej usyfione, sprężyny mocniej skręcone, a takich problemów nie mam. Także wyrobiły się pedały lub moje nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Generalnie nie wiem czy dołożenie do 540 miało jakiś sens. Pedały mają ze 150km zauważyłem, że z lewego wypchnęło sporo więcej smaru. Lewy kręci się sporo lżej (robi przynajmniej jeden obrót więcej przy zakręceniu z tą samą siłą), a prawy z wyraźnym oporem (jak nowy). Nie ma co prawda luzu w żadnym z nich ale spodziewałem się, że skręcają to w jakiś powtarzalny, a nie losowy sposób. Wrażenia z przesiadki na SPD bezcenne. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz założyłem to do roweru Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Ink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Luzem masz się martwić a nie wyciśniętym smarem z korpusu. Składa to człowiek, jeden wciśnie więcej smaru, inny mniej. To ile obrotów robi pedał po uderzeniu w niego nie ma znacznia - ma się kręcić płynnie, z minimalnym oporem. A 150km to żadne dotarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Cytat Składa to człowiek, jeden wciśnie więcej smaru, inny mniej. Nie sądzę. To jest tak proste do automatyzacji i tak tani produkt że moim zdaniem człowiek tego nie składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 5.06.2022 o 10:02, cervandes napisał: Luzem masz się martwić a nie wyciśniętym smarem z korpusu. Składa to człowiek, jeden wciśnie więcej smaru, inny mniej. To ile obrotów robi pedał po uderzeniu w niego nie ma znacznia - ma się kręcić płynnie, z minimalnym oporem. A 150km to żadne dotarcie. Kolejny update. Pedały mają 660km i lewy z którego wylazło więcej smaru, ma już lekki luz Takiej porażki się nie spodziewałem. Moim zdaniem to dokładnie ten sam szajs co M520. Edytowane 25 Czerwca 2022 przez Ink 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Otwórz sobie dokumentację Shimano i zobacz jaka jest różnica w konstrukcji. Piasty Shimano mają podobną przypadłość. Ja twierdzę że 540 są lepsze, alw to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Kupić cokolwiek innego niż ta padlina od japońców... Na pewno luzów nie będzie i w ogóle bezproblemowe są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Chociażby Look, który ma luzy prosto z fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Moje X-Track nie maja luzu. Na razie jestem tylko po jednej jeździe około 50km. Może nieco za mocno skręciłem regulację albo faktycznie wypięcie jest mniej płynne niż w 540. Kilka razy mało brakowało do gleby. Na zdecydowany plus brak latania góra dół, nie mam w końcu tego telepania i stukania przy pedałowaniu z ciągnięciem. Wydają się też mieć ciut lepsze podparcie buta. VX-2000 na razie nie udało mi się wypróbować, chciałem założyć do mieszczucha ale nie dałem rady odkręcić starych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Ustaw na minimum. Założyłem X-Track i od razu dwie czy trzy gleby, kiedy na Shimano wywaliłem się niewiele więcej od 2014 roku. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Na minimum nie będą prawidłowo trzymać - jeżdżę z blokami wielokierunkowymi. Jak w domu ustawiałem, to wydawało się, że mniejsza siła będzie groziła przypadkowemu wypinaniu ale może trzeba jednak spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Mała aktualizacja po roku używania X-Tracków. Na tyle dobrze się sprawują, że weszły za mocno już wyrobione 540 w drugim rowerze. Po kropli shimanowskiego ptfe na osie sprężyn i wypinanie jest odczuwalnie płynniejsze. Warto spróbować jak komuś się zacinają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi